TOP

Jansen en Jansen Schoenmode in Apeldoorn stopt

Jansen en Jansen Schoenmode in Apeldoorn moet na 23 jaar noodgedwongen stoppen vanwege teruglopende omzetten. “We hebben drie jaar lang geknokt”, zegt eigenaar Arnold Hafkamp tegen Indebuurt.

Retailer Arnold Hafkamp nam het besluit om met Jansen en Jansen Schoenmode te stoppen al voor de corona-uitbraak in Nederland. Na de opheffingsuitverkoop gaat de winkel op 30 juni definitief dicht. Op social media reageren klanten verslagen. “Waar moeten we nu naartoe voor het juiste advies voor kinderschoenen?” schrijft iemand.

Hele pakket

Het ging helaas niet meer, vertelt de ondernemer aan Indebuurt Apeldoorn. Het bedrijf kampt al een paar jaar met teruglopende verkopen. “We hebben drie jaar lang geknokt in de hoop dat de omzet stijgt.” Het winterseizoen 2019-2020 was het zwaarst voor de ondernemer. ‘We hebben geen echte winter gehad, dus klanten liepen langer op hun schoenen door. Het hele pakket zat tegen.”

Van pasvorm naar look

Jansen en Jansen Schoenmode verkoopt al 23 jaar schoenen voor het hele gezin. Het bedrijf is gespecialiseerd in kinderschoenen in zowel smalle als brede wijdtematen, van merken als BunniesJR, Giga, Hip, Shoesme en Twins & Trackstyle. Maar de pasvorm is tegenwoordig niet meer het belangrijkste voor klanten, signaleert Hafkamp. “Het gaat om de look.”

Meerdere factoren

Hafkamp kreeg de afgelopen jaren te maken met de concurrentie van sportmerken als Adidas en Nike. Daarnaast winkelen steeds meer consumenten thuis. Dat was voor de ondernemer het meest frustrerende: ouders die alleen met hun kinderen naar de winkel kwamen om de voetjes op te meten, en daarna thuis schoenen bestelden. Hij heeft geprobeerd op die ontwikkeling in te haken met een eigen webshop, maar dat mocht helaas niet baten.