TOP

Italiaanse schoenenindustrie wankelt: ‘Er moet structurele verandering komen’

De afgelopen jaren wankelt de Italiaanse schoenenbranche en vraagtekens worden gezet bij de gezondheid van de markt. Moet er iets aan gedaan worden? Assocalzaturifici, de Italiaanse schoenfabrikantenvereniging, vindt van wel.

Vorig jaar werd de Italiaanse schoenenindustrie getroffen door een daling van 2 procent in de productie en de export groeide met een plus van 2,6 procent langzamer dan voorheen. Assocalzaturifici, de Italiaanse schoenfabrikantenvereniging die meer dan 700 bedrijven vertegenwoordigt, zet vraagtekens bij de gezondheid van de markt, meldt Fashion Network.

“Zonder een industrieel beleid om de sector te versterken, weet ik niet hoe lang het zo door blijft gaan”, vertelt Annarita Pilotti, de president van Assocalzaturifici. “Italië is goed voor ongeveer een derde van de Europese schoenenproductie en de grote, internationale merken hebben hier allemaal productielocaties. Maar, gezien de huidige competitieve omgeving, kan dit Italiaanse succesverhaal aan een ernstige tegenslag lijden. We hebben structurele veranderingen nodig.”

Exportkrimp

De export naar Rusland en de Gemenebest van Onafhankelijke Staten (een los verband van ex-Sovjetstaten) is afgelopen jaar met 40 procent gedaald in volume en met 50 procent gedaald in waarde vergeleken met drie jaar geleden. De exportgroei naar China bestaat niet langer meer uit dubbele cijfers, de exportwaarde naar Amerika kromp met 3,6 procent en de orders in het Midden-Oosten daalde met 4,9 procent (en 15 procent in volume).

Nationale krimp

Niet alleen met de export heeft Italië het moeilijk, maar ook in het land zelf gaat het lastig. De omzet daalde afgelopen jaar met 0,1 procent, de waarde kromp met 2,4 procent en 0,4 procent van de banen verdween.