TOP

Is het einde van V&D nabij?*

Als werknemers, verhuurders en banken geen financieel offer voor V&D willen brengen, dan wil eigenaar Sun Capital geen geld meer in de warenhuisketen steken. Betekent dit het einde van V&D?

Woordvoerder Ellie Fixter van Sun’s communicatiebureau zegt tegen RTL Z dat ze alleen bereid zijn om verdere investeringen in het bedrijf te doen, als V&D van alle belanghebbenden de concessies krijgt, die het nodig heeft.”

In een latere mail schrijft ze: “We benadrukken dat alle belanghebbenden, waaronder aandeelhouders, kredietverschaffers, werknemers en huisbazen, hun rol moeten spelen in de herstructurering van het bedrijf, om de toekomst veilig te stellen.”

Rechtszaken voorbereid

Hiermee doelt ze op het loonoffer van 5,8 procent voor de werknemers, een huurstop van vier maanden en een structurele huurverlaging en soepeler kredietvoorwaarden van banken. Maar of V&D aan de voorwaarden kan voldoen is de vraag.

Vakbonden zijn bezig met de voorbereidingen van een rechtszaak mochten werknemers in februari daadwerkelijk salaris moeten inleveren. Verhuurders noemen de huurstop van vier maanden en de huurverlaging “van de gekke” en vinden dat “dit gewoon niet kan”.

Voorwaarden V&D ‘gaan ver’

Ook de verschillende eigenaren van V&D overwegen daarom een gang naar de rechter. Wendela
Raas, vastgoedadvocaat die de belangen van een deel van de eigenaren van V&D-winkelpanden behartigt, noemt het huuroffer van V&D op BNR Nieuwsradio commercieel gezien begrijpelijk, “Maar er zijn geen juridische aanknopingspunten dat eenzijdig op deze manier te bewerkstelligen.”

Volgens Raas gebeurt het wel vaker dat huurders zich tot hun verhuurder wenden voor een tijdelijke regeling om een financieel moeilijke periode te overbruggen. “Daar kun je onderling goede afspraken overmaken. Maar de voorwaarden die hier door de V&D worden gesteld gaan best ver. Ik verwacht niet dat de verhuurders hier zomaar mee zullen instellen.”

Kapitaalinjectie

De vraag is hoe het nu verder moet. De kans dat banken over de brug komen met krediet of soepeler voorwaarden voor bestaande leningen, lijkt klein. De warenhuisketen heeft namelijk al eerder onderhandeld met de banken, meldt RTL Z.

In 2013 boekte V&D een verlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen. Dat bankleningen toen met succes heronderhandeld werden, is te danken een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro door Sun Capital .

Failliet?

Deze investeerder heeft in totaal 100 miljoen euro in V&D gestopt. Volgens Sun Capital heeft de investeerder in totaal 100 miljoen euro in V&D geïnvesteerd. “Dat bestaat voor een deel uit eigen vermogen, en voor een deel uit leningen”, aldus de woordvoerster tegen RTL Z. “De leningen kennen geen onderpanden, en er wordt ook niet direct rente op betaald.” Dat betekent dat Sun die investeringen zou verliezen, als V&D failliet zou gaan.

De woordvoerder van V&D was niet bereikbaar voor commentaar.