TOP

Invito Den Haag is failliet

Het filiaal van Invito in Den Haag is dinsdag 19 november 2019 failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag.

Op dinsdag 19 november is de Haagse winkel van Invito failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het betreft enkel de vestiging in deze stad; de drie andere filialen in Breda, Arnhem en Nijmegen en de webshop zijn niet bij het faillissement betrokken en open op het moment van schrijven. Directeur Peter van den Hurk wilde geen toelichting geven op de situatie. Als curator is Bas Ebels aangesteld.

Personeel

De curator onderzoekt nu wat er precies is misgegaan: “De winkel was al een maand dicht en heeft nooit goed gelopen. Momenteel was er ook een personeelprobleem, de bedrijfsleider zat met ziekteverlof thuis en er kon geen passend personeel gevonden worden. Daarnaast heeft UFG begin dit jaar de aandelen overgedragen aan Van den Hurk. Of één van die zaken ook uiteindelijk heeft geleid naar het faillissement, is nog niet zeker. Dat ben ik nu aan het onderzoeken.”

Faillissement aangevraagd

Uiteindelijk heeft de winkel zelf faillissement aangevraagd, zo legt Ebels uit: “De winkel was al een maand dicht, maar de verplichtingen lopen door. Daaronder vallen onder andere de huur en het salaris. Dat moet je door blijven betalen terwijl er geen geld meer binnenkomt. Op zo’n moment kun je beter zelf faillissement aanvragen, anders gaat een schuldeiser dat voor je doen.”

Doorstart

De curator beklemtoont dat het faillissement alleen het filiaal in Den Haag betreft: “Alle winkels zijn onderverdeeld in aparte bv’s, dus het faillissement van deze zaak hoeft geen invloed te hebben op de andere filialen.” Of de winkel in Den Haag mogelijk een doorstart maakt, is nog niet duidelijk: “De winkel is al dicht en er is geen personeel. Een doorstart kan niet gebeuren onder de naam Invito, omdat de handelsnaam in een andere bv is ondergebracht. Het is bijvoorbeeld wel mogelijk dat de voorraad wordt overgekocht door één van de andere Invito-filialen.”

Hoe zat het ook alweer?

De schoenenketen Invito gaat in 2015 over de kop. Het bedrijf is op dat moment onderdeel van de Macintosh Retail Groep. In februari 2016 wordt Invito verkocht aan Martijn Rozenboom, de keten telt dan 32 winkels. In mei 2016 verkoopt de holding de merknaam en webshop door aan damesmodeketen Le Ballon, waarvan Peter van den Hurk algemeen directeur is.

Aandelen

Van den Hurk zet het concept na een herpositionering opnieuw op de markt. Begin dit jaar draagt de Unlimited Footwear Group de aandelen in Le Ballon en Invito over aan de directeur van beide formules. In 2019 introduceert hij een nieuw winkelconcept bij Invito, met kleding. Van den Hurk vertelde in een eerder interview met Schoenvisie waarom hij de schoenenketen in 2016 overnam: “Het zou zonde zijn als Invito uit het straatbeeld zou verdwijnen. Er zijn al zoveel lege plekken in het centrum; zo drijf je de consument alleen maar verder het internet op.”