TOP

Inventaris schoenenmuseum wordt ingepakt

Het schoenenmuseum Waalwijk is inmiddels twee jaar dicht en opent over twee jaar weer de deuren op de nieuwe locatie. Ondertussen wordt het oude museum ontmanteld.

Over twee jaar is het dan zo ver; dan opent het nieuwe schoenenmuseum in Waalwijk. Voordat het zover is, moet de gehele inventaris worden ingepakt. En dat is een grotere klus dan het lijkt, zo vertelt Karin Timmermans van het schoenenmuseum aan Omroep Brabant: “We hebben hier ruim twaalfduizend schoenen, losse schoenen, laarzen en soms een linker en dan weer een rechterschoen.” Deze schoenen worden op een geheime schatkamer bewaard, waar de temperatuur en luchtvochtigheid worden gereguleerd.

“Ze worden bewaard om te laten zien hoe schoenen werden en worden gemaakt, in de loop van de eeuwen en decennia is daar veel in veranderd. Soms komen er onderzoekers langs die willen weten wat voor stiksels er in een bepaalde periode voor schoenen werd gebruikt,” vertelt Timmermans.

Niet alles gaat mee, zo zijn er verschillende poppen die niet mee verhuizen omdat ze te gedateerd zijn. Vrijwel alle machines gaan wel mee, net als de 12.000 paar schoenen.

Bekijk hier de video die Omroep Brabant maakte over het inpakken van het museum.

Hoe zat het ook alweer?

De Brabantse regio de Langstraat en de stad Waalwijk zijn al lange tijd onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse leder- en schoenenindustrie. Hoewel de productie tegenwoordig grotendeels is verdwenen, vindt 25 procent van de Nederlandse activiteiten in de leder- en schoenenindustrie nog steeds plaats in Waalwijk. De gemeente Waalwijk wilde al vanaf de eeuwwisseling een nieuw schoenenmuseum. Stichting Slem kreeg de verantwoordelijkheid en in januari 2017 ging het oude museum op slot. Het museum zou zijn deuren weer openen zodra de verhuizing naar het Raadhuisplein in het centrum van Waalwijk rond was. Op de planning stond dat het nieuwe schoenenmuseum rond de jaarwisseling van 2018 naar 2019 zou openen. Zo ver kwam het niet, op 25 juli 2017 werden Slem Totaal en Slem Educatie failliet verklaard, waardoor ook de plannen voor het museum stil kwamen te liggen. Inmiddels is er een nieuw plan geformuleerd en goedgekeurd door de gemeente. De openingsdatum is begin 2021.