TOP

InRetail: ‘Winkelier moet omzetcijfers delen met huurbaas’*

Met steeds meer grote ketens die in de problemen komen moet er iets veranderen in de retail. Jan Meerman van InRetail ging in Het Financieele Dagblad de discussie aan over het delen van omzetcijfers met de huurbaas.

Nu V&D nog maar net van de ondergang is gered en het steeds slechter gaat met Blokker, is er ernstige behoefte aan verandering in de retail. Voor winkeliers is het dan uit den boze om te beginnen over het delen van omzetcijfers met de huurbaas maar toch spreekt Jan Meerman, directeur van branchevereniging InRetail, zich hierover uit in het Financieel Dagblad. “Retailers moeten hun omzetgegevens gaan delen met verhuurders”, is zijn standpunt.

Bijdragen aan succes winkelier

De leegstand neemt in Nederland de laatste jaren steeds meer toe en is op het moment ongeveer tien procent. Vastgoedpartijen wensen al langer dat winkeliers hun gegevens gaan delen. Met het inzicht willen ze bij kunnen dragen aan het succes van de winkelier. Zo zegt Frank van Blokland, directeur Vereniging Institutionele Beleggers in Vastgoed: “Als de omzet daalt, kan je met elkaar in gesprek gaan over de oorzaak en daar tijdig op inspelen. Een verhuurder kan bijvoorbeeld een bijdrage leveren door te investeren in een pand dat moderner en frisser oogt.”

De tijd dat een vastgoedeigenaar alleen geïnteresseerd was in de huurpenningen die binnenkomen, is volgens Van Blokland voorbij. “De moderne vastgoedondernemer kijkt naar de aantrekkelijkheid van een winkelgebied, daarom is de vastgoedeigenaar ook buitengewoon geïnteresseerd in hoe de retailer het doet. Als er problemen zijn, kun je daar tijdig op inspelen. Als een winkelier geen perspectief heeft dan wil je liever van hem af maar daar biedt het huurrecht weinig ruimte voor.”

Ook Meerman sluit zich nu aan bij deze wens van vastgoedeigenaren: “Als een retailer al tien jaar niet meer in zijn formule investeert en de omzetten dalen, zoals bij V&D, moet een vastgoedeigenaar daar wat van kunnen zeggen.”

Wantrouwen

Ook al is het delen van omzetcijfers met vastgoedeigenaren in andere landen al gebruikelijk, in Nederland is er echter een groot wantrouwen vanuit de winkelier naar deze oplossing. Ze zijn bang dat vastgoedpartijen misbruik maken van de informatie en zich gaan bemoeien met het bedrijf. Daarnaast vertrouwen ze er niet in dat de huren verlaagd zullen worden of dat ze ondersteund worden met extra investeringen.

Meerman ziet ook dat het onderlinge wantrouwen tussen retailers groot is, “ook onder mijn achterban. Maar die houding is niet meer anno 2015. Ik realiseer me dat ik een flinke steen in de vijver gooi. Het wantrouwen zit diep maar het is nodig om de patstelling tussen verhuurders en winkeliers te doorbreken.”

Detailhandel Nederland: nee!

Bij Detailhandel Nederland zijn ze het totaal niet eens met de uitspraken van Meerman. Jildau Schuilenburg, secretaris vestigingszaken, reageert fel: “Wij runnen een winkel op de manier die wij goed vinden. Daar heeft een verhuurder niets mee te maken. Wij hebben er totaal geen behoefte aan dat een vastgoedeigenaar zich gaat bemoeien met wat voor collectie wij verkopen of hoeveel omzet we uit onlineverkopen halen. Als vastgoedpartijen het zo interessant vinden om een winkel te runnen, moeten ze er zelf een opstarten.”

Huur gekoppeld aan omzet

Volgens Schuilenburg is het delen van gegevens alleen interessant als de huur wordt gekoppeld aan de omzet. Maar hier is Meerman het dit keer niet mee eens omdat “waar omzetgerelateerde huur wordt toegepast, de huren maar met twee a drie procent afwijken van de vaste huren.” Dit komt volgens hem doordat beide partijen grote veiligheidsmarges inbouwen waarbij de huur pas omhoog gaat als de omzet met meer dan twintig procent stijgt. “Nee, het heil gaat niet komen van omzetgerelateerde huren maar van meer transparantie en samenwerking.”