TOP
shutterstock_1669641118

Inretail wil snel duidelijkheid over steun winkeliers

Inretail dringt bij de overheid aan op duidelijkheid over de aanvullende steunmaatregelen voor winkeliers, nu de lockdown is verlengd tot 9 februari.

Het was geen verrassende boodschap, maar daarom niet minder zwaar: de lockdown wordt met drie weken verlengd, omdat de besmettingscijfers nog steeds te hoog zijn. Daarnaast maakt het kabinet zich zorgen over de Britse variant van het coronavirus. Premier Mark Rutte toonde zich tijdens de persconferentie van dinsdagavond begaan met de retailers en horecaondernemers die hun zaak nu nog langer dicht moeten houden. Hij noemde het ‘hartverscheurend’ om hun verhalen te horen. “Zij zien hun laatste spaarcenten in rook opgaan.” Het financiële steunpakket wordt uitgebreid om deze bedrijven zo goed mogelijk door de crisis te loodsen, stelt het kabinet, en levendige stads- en dorpskernen met dito winkelstraten en horecapleinen voor de toekomst te behouden.

Details ontbreken

Inretail is tevreden dat de overheid de noodkreten uit de sector serieus neemt. Maar er is geen reden tot juichen, schrijft de brancheorganisatie in een persbericht, zolang de details over de extra steun ontbreken. “Elke dag telt. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en de voorjaarsgoederen worden geleverd, maar kunnen niet betaald worden. De winkels puilen uit met wintergoederen en het geld ontbreekt. Het doemscenario van lege winkelstraten dreigt. De invulling van de extra steun is cruciaal voor het overleven van duizenden winkels en behoud van tienduizenden banen. In de kern gezonde ondernemingen kunnen alleen overleven als het kabinet op alle fronten doorpakt. Dan werpen we een dam op tegen de dreigende tsunami van faillissementen en duizenden ontslagen.”

Foto: Shutterstock