TOP

Inretail wil aanpak machtsmisbruik grote online spelers


Inretail wil dat er iets gedaan wordt aan de grote macht (en het daarbijkomende misbruik) van grote online spelers.

Ondernemersorganisatie Inretail wil dat er een vuist wordt gemaakt tegen de ongebreidelde macht van grote online spelers. Zo liet Mona Keizer, staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat, vorige week weten dat digitale platforms niet alleen kansen, maar ook grote risico’s met zich meebrengen en machtsmisbruik aangepakt dient te worden.

Maatregelen

In een beleidsbrief aan de Tweede Kamer vertaalt de bewindsvrouw dat naar drie concrete maatregelen: scherper toezicht, strengere mededingingsregels en aanpassingen voor het melden van overnames. Inretail heeft samen met MKB-Nederland, VNO-NCW, Thuiswinkel.org, ANVR en Techniek Nederland op papier gezet wat er nog moet gebeuren om de macht van digitale platforms in te dammen en eerlijke concurrentie te bevorderen. Nu betaalt bijvoorbeeld niet iedere online onderneming belasting over de handel die het doet in iedere afzonderlijke lidstaat van de Europese gemeenschap.

Transparantie

Inretail schrijft een aantal dingen anders te willen zien: “Platforms horen bij deze tijd en gaan (voorlopig) niet verdwijnen. Het bestrijden van platforms is daarom niet aan de orde. We moeten een duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende platforms en moet er worden gekeken naar de negatieve impact van nieuwe monopolisten.”

Monopolisten

Zo wil Inretail een zo gelijk mogelijk speelveld tussen retailers en nieuwe monopolisten. Daarnaast is het belangrijk dat transparantie, ondernemerschap en concurrentie (met en tussen platforms) wordt bevorderd. Lees de hele paper hier.

Het is niet de eerste keer dat er iemand opstaat tegen de grote reuzen van het web. Vorig jaar riep Eric van Rosmalen (Interfashion) in een brandbrief op tot verandering: “Anders wordt de fysieke detailhandel volledig uitgehold.”