TOP

Inretail tegen de Staat: uiterlijk vrijdag uitspraak over rechtszaak heropening winkels

Brancheorganisatie Inretail stond vanochtend bij de rechter in Den Haag om via een kort geding de heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Het gaat om zo’n 56.000 zaken die samen 700 miljoen euro omzet per week mislopen.

Click en collect en winkelen op afspraak zet volgens Inretail geen zoden aan de dijk. “Als deze winkels langer gesloten blijven, leidt dit tot een golf van faillissementen, werkloosheid en een onverantwoorde krimp van de economie”, stelde een van de drie advocaten van de brancheorganisatie tijdens de zitting, die te volgen was via een livestream. Hij wees vervolgens op de banen die hiermee verloren gaan en de stijgende leegstand in de winkelstraten.

Conform routekaart overheid

Winkels kunnen volgens Inretail met inachtneming van de geldende veiligheids- en hygiënemaatregelen veilig open. “Conform de eigen routekaart van de overheid”, stelde directeur Jan Meerman eerder al. Daarbij werd het voorbeeld van België aangehaald, waar de winkels wel open zijn en toch een daling van de besmettingscijfers te zien is.

Selectieve vergelijking

De Staat verweerde zich met de woorden dat dat een selectieve vergelijking van Inretail is en blijft bij het genomen besluit. “De conclusies die Inretail trekt, kloppen niet.” Volgens de landsadvocaat is er geen ruimte voor versoepelingen voor niet-essentiële winkels. “Mensen gaan winkelen als uitje zien en dat zorgt voor te veel reisbewegingen.” Hoe dit afloopt wordt uiterlijk vrijdagochtend 12 maart bekend, als de rechter uitspraak doet.

Beeld: Screenshot rechtspraak.nl, met Jan Meerman uiterst links op de foto.