TOP

Inretail mist positieve punten voor retail in Miljoenennota

Retailers die knokken om door de corona crisis te komen, vinden in de Miljoenennota weinig aanknopingspunten. Dat stelt brancheorganisatie Inretail in een persbericht.

De overheid investeert vooral in andere sectoren en slechts indirect in de retailsector, stelt de brancheorganisatie in een reactie op de Miljoenennota. Inretail mist aandacht voor de aanpak van leegstand en investeringen in binnensteden, terwijl die wel nodig is. In de investeringsplannen en het derde coronasteunpakket wordt onderschat wat een omzetverlies van 15 procent betekent voor de retail.

‘Daling tot bestaansminimum’

“Het gemiddelde inkomen van een zelfstandig winkelier daalt bij zo’n omzetverlies tot het bestaansminimum”, meldt woordvoerder Paul te Grotenhuis. “Landelijke ketens zullen winkels sluiten en ontslag van medewerkers niet kunnen voorkomen.” Inretail vraagt zich af of de retail zal profiteren van de berekende extra koopkracht van 0,8 procent, omdat ook de werkloosheid stijgt en het consumentenvertrouwen matig is. “Dat werkt als een rem op consumentenbestedingen.”

Beeld: Gerd Altmann via Pixabay