TOP

Inretail: maak TVL toegankelijk voor getroffen branches

Inretail pleit voor een betere beschikbaarheid van coronaregelingen voor gedupeerde ondernemers.

Dat meldt de brancheorganisatie naar aanleiding van de gekelderde omzet bij mode- en schoenenwinkeliers in oktober. Het CBS becijferde dat de omzetderving als gevolg van de nieuwe gedeeltelijke lockdown, die sinds half oktober van kracht is, voor kledingwinkels 18,9 procent is en voor schoenenwinkels 17 procent. Inretail haalt uit haar eigen omzetmonitor bij fysieke schoenenwinkels een nog grotere omzetval, namelijk van 26 procent.

Realistischer tegemoetkoming

Daarop roept de brancheorganisatie op de Tegemoetkoming Vaste Lasten of TVL-regeling beter toegankelijk te maken. Nu wordt de hele retailsector, inclusief supermarkten, gelijk getrokken. Door branchecodes voor schoenen en kledingwinkels toe te voegen is dit volgens Inretail op te lossen. Paul te Grotenhuis van Inretail: “Nu geldt maximaal 15 procent tegemoetkoming in vaste lasten voor de sector detailhandel, maar mode en schoenenwinkels hebben met veel hogere vaste lasten te maken, namelijk 25 procent en 26 procent. Dit blijkt uit objectieve CBS-statistieken. Ondernemers in de winkelstraten worstelen om te overleven en verdienen een realistischer tegemoetkoming in hun vaste lasten.”

Impact van seizoensinvloeden

Gespecialiseerde wintersportzaken zijn ook in zwaar weer gekomen, nu het wintersportseizoen in duigen valt. De impact van seizoensinvloeden moet bij de TVL-berekening en ook bij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) veel zwaarder gaan meewegen, meent Inretail. “Door omzetten te middelen over een heel jaar, demp je de omzetpieken uit de decembermaand in de berekening en dat benadeelt de ondernemer enorm.”

Foto: Wilke Wittebrood