TOP

Inretail blij met correctie shoppen op afspraak: ‘Hard nodig’

Inretail is blij met de versoepeling rondom winkelen op afspraak per 16 maart, die gisteren tijdens de persconferentie aangekondigd werd. De brancheorganisatie blijft echter strijden voor volledige heropening. “De enige echte oplossing.”

Winkels met een groter vloeroppervlak dan 50 vierkante meter mogen met ingang van 16 maart meer dan twee klanten tegelijk ontvangen; namelijk één persoon per 25 vierkante meter, met een maximum van 50 mensen tegelijk. Dat maakte demissionair minister-president Mark Rutte gisteravond bekend in een persconferentie. De huidige besmettingscijfers laten volgens het kabinet geen grote versoepelingen toe, maar er is wel ruimte voor ‘correcties en kleine aanpassingen’. Wat blijft gelden is het tijdslot van minimaal tien minuten, alleen winkelen en in elk geval vier uur tussen het maken van de afspraak en het shoppen zelf. Brancheorganisatie Inretail noemt de verruiming goed nieuws. “De aanpassing was hard nodig, omdat de huidige regel van twee klanten per verdieping voor veel winkels niet goed werkt.”

Vechten voor gezonde omzet

Verder worden ook de huidige financiële noodpakketten voor ondernemers opnieuw tegen het licht gehouden. De steunmaatregelen werden eind februari al verruimd en het kabinet bekijkt de komende dagen opnieuw of er meer hulp nodig is. Dat is volgens Inretail het geval. Ook met de verruiming van het shoppen op afspraak blijft het ‘gevecht voor een gezonde omzet’ groot, stelt de brancheorganisatie. “Het kabinet zet een stap in de goede richting, maar enige echte oplossing is het volledig heropenen van de winkels. Dat kan met de juiste maatregelen veilig; dat hebben we al acht maanden bewezen.”

Staat gedagvaard

Inretail heeft de Nederlandse staat afgelopen maandag gedagvaard om heropening van de winkels te eisen. Daarbij werd onder meer aangevoerd dat de economische en maatschappelijke belangen van de sector onvoldoende zijn meegewogen in het besluit om de non-food detailhandel langer dicht te houden, met als gevolg dat ‘50 tot 60 duizend banen op de tocht staan’. “Bovendien zijn er geen volwaardige alternatieven geboden die een realistische omzet mogelijk maken.” De rechter doet uiterlijk vrijdag 12 maart om 10.00 uur uitspraak.

Beeld: Schoenvisie