TOP

Inflatie en oorlog raken ook de winkelstraat: bezoekersdaling van meer dan 20%

De traffic in de Nederlandse winkelstraten is na de zomer met meer dan 20 procent afgenomen. Dat blijkt uit data van retailadviesbureau RMC, die de daling wijt aan de optelsom van de hoge inflatie, extreme energieprijzen en oorlog in Oekraïne.

Foto: Renate Zoutberg

Over het hele jaar genomen waren de winkelstraten in 2022 wél 10 procent drukker dan in 2021. A1-winkelstraten zagen zelfs een toename van 13 procent in passanten. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Bureau RMC, dat hierbij aantekent dat de groei volledig wordt veroorzaakt omdat de winkels in 2021 vier maanden dicht waren en in 2022 ‘slechts’ drie weken. Het beeld is dus vertekend: gerekend vanaf 1 mei 2022 is juist een daling te zien van 5 procent.

Herstel in grote steden

In de grootste steden, die de hardste klappen kregen door de pandemie, is het herstel logischerwijs het grootst. Amsterdam (+22%), Den Haag (+21%) en Utrecht (+23%) ontvingen in 2022 flink meer bezoekers dan een jaar eerder. Rotterdam zag het aantal passanten daarentegen met 12 procent teruglopen. En kijkend naar de verschillende soorten winkelgebieden, presteerden woonboulevards (die het tijdens de pandemie goed deden) met een bezoekersdaling van 10 procent weer minder dan binnensteden en shoppingcentra.

Koningsdag het drukst

Koningsdag was wederom de dag met de meeste mensen op de been, al is het daarmee niet direct een succesvolle verkoopdag voor retailers. Mensen komen immers om te feesten, niet om te shoppen. Dat was op zaterdag 26 februari wél het geval, de op een na drukste dag van het jaar. Het was de eerste zaterdag dat mensen weer zonder beperkingen konden shoppen én het was goed weer. Hekkensluiter is de vrijdag na Hemelvaart. Black Friday haalt de top 5 opvallend genoeg niet.

Val van 20 procent

Juli was in 2022 de drukste winkelmaand, gevolgd door augustus. In de maanden daarna neemt de loop in de winkelstraten met meer dan 20 procent af, volgens het retailadviesbureau ‘ongetwijfeld vanwege de negatieve optelsom van hoge inflatie, extreme energieprijzen en de oorlog in Oekraïne die de wereld in zijn greep houdt’.