TOP

In memoriam: Shoeline-oprichter Wil Hendriks (78)

Wil Hendriks, de oprichter van Shoeline (Hendriks Schoenen B.V.), is op 11 september 2020 op 78-jarige leeftijd overleden, na een carrière van meer dan vijftig jaar in de schoenenbranche.

Het verhaal van Wil Hendriks is een stuk schoenenhistorie op zich. De schoenenondernemer begint zijn loopbaan op jonge leeftijd als filiaalmanager van Shoe Post in Tilburg, een Belgische schoenenketen die eind jaren ’50 voet op Nederlandse bodem zet. Via die baan leert hij zijn vrouw kennen, wijlen Mary Hendriks-van der Velden. Ze krijgen twee kinderen: Patrick en Jacqueline.

Vertrek uit Brabant

Het koppel besluit al snel voor zichzelf te beginnen en neemt in 1967 familiezaak ‘De Kaplaars’ in Apeldoorn over, een winkelpand met bovenwoning. “Hoewel mijn ouders echte Brabanders waren, besloten ze toch naar Apeldoorn te verhuizen”, vertelt Patrick Hendriks. “Ver weg van Waalwijk, waar iedereen in de schoenenindustrie werkte. Daar een schoenenwinkel openen had niet veel zin, want iedereen kocht direct bij de fabriek.” Er volgen een tweede winkel in Apeldoorn en een nieuwe bedrijfsnaam, De Schoenenhal. De slogan: schoenen rechtstreeks van de fabriek. “Mijn ouders gingen elk weekend op en neer naar Waalwijk. Ze kochten schoenen in bij de leveranciers, die ze de week erop in hun eigen winkels aanboden.”

Nieuwe formule

Het ondernemerskoppel verhuist het bedrijf begin jaren ’80 terug naar Brabant, met Schoenenhal-filialen in Breda en Den Bosch. Door de opkomst van grote discounters als Scapino en Schoenenreus in de Nederlandse binnensteden besluiten ze hun strategie aan te passen. In maart 1988 worden de winkels omgedoopt tot Shoeline. “Geen schoenen rechtstreeks uit de fabriek meer, maar trendy schoenen voor de jeugd”, zegt Patrick. In die periode komen hij en zijn zus in de zaak. “Ook wij wilden vernieuwing.”

Hoogtepunt in de jaren ‘90

Shoeline beleeft zijn hoogtepunt in de jaren ’90, met nieuwe filialen in Eindhoven, Arnhem, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam. Na de eeuwwisseling volgen winkels in Den Haag, Tilburg, Heerlen en Maastricht. De keten breidt vervolgens uit met een outlet, de Shoefactory, en de eigen webshop Shoeline.nl. Maar na succesvolle jaren blijkt de onderneming, net als veel andere schoenenketens, uiteindelijk niet bestand tegen de toenemende concurrentie van grote buitenlandse webshops en de groeiende populariteit van sportmerken als Nike en Adidas, die geen sneakers aan Shoeline wilden leveren. In januari 2018 valt het doek voor alle Shoeline-vestigingen, Shoefactory en het overkoepelende Hendriks Schoenen B.V.

Eerlijk en betrouwbaar

Wil Hendriks overleed op 11 september onverwacht, op 78-jarige leeftijd. “Mijn vader is meer dan vijftig jaar met ons en onze moeder werkzaam geweest in de schoenenbranche”, zegt Patrick. “Hij zal door de hele branche en al onze werknemers worden herinnerd als een eerlijke en betrouwbare man, met wie je afspraken kon maken die werden nagekomen. Je wist altijd wat je aan hem had. Dat is tot op de dag van vandaag heel veel waard in deze sector.”

Foto: privécollectie familie Hendriks