TOP

Illegale staatssteun? Brussel onderzoekt Nederlandse belastingafspraken met Nike

De Europese Commissie vermoedt dat Nederland sportmerk Nike te weinig belasting heeft laten betalen. Dat zou neerkomen op staatssteun en dat is volgens Europese wetgeving verboden.

Beeld: Pexels

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de belastingafspraken tussen Nike en de Nederlandse belastingdienst. Dat melden verschillende media, waaronder Trouw. Eind 2017 werd via de Paradise Papers bekend dat Nike al jaren belasting ontduikt via Nederlandse belastingconstructies. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededingen vermoedt nu dat Nederland, waar Nike het Europese hoofdkantoor heeft, de Amerikaanse sportgigant daar bovenop veel te weinig belasting heeft laten betalen. Dat zou neerkomen op staatssteun en dat is volgens Europese regelgeving verboden.

“De aankondiging is een nieuwe tegenvaller voor de regering, die Nederland juist willen verlossen van het imago van fiscale doorvoerhaven voor multinationals”, schrijft Trouw. Dat imago is inderdaad niet al te best. Naast de zaak-Nike loopt er ook een onderzoek van fiscale bevoordeling door Nederland van woonwarenhuis Ikea. En in 2015 oordeelde de Commissie dat koffieketen Starbucks illegale staatssteun had ontvangen. Tegen dat besluit ging de regering in beroep.

Staatssecretaris van financiën Menno Snel (D66) schrijft aan de Tweede Kamer dat Nederland zijn medewerking verleent aan het onderzoek. Verder wil hij niet op de zaak ingaan; de fiscale geheimhoudingsplicht zou hem verhinderen om verdere mededelingen te doen. Trouw meldt dat Nike in een reactie laat weten het onderzoek ongegrond te vinden en zich aan alle belastingwetten in Nederland te houden.

Het Europese hoofdkantoor van Nike is sinds 1999 gevestigd in Hilversum. Hier zijn meer dan 2500 mensen in dienst die de activiteiten van het sportmerk in meer dan 75 landen onderhouden. ‘Europa’ is in dit geval een ruim begrip: bijna alle verkopen van Nike buiten de Verenigde Staten zouden via Nederland lopen. Zo komen er miljarden binnen, waarvan een groot deel vanuit Hilversum onbelast wordt doorgesluisd naar andere bedrijven in de Nike-groep. Volgens Trouw gaat dit in de vorm van royalty’s; vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en het logo van Nike