TOP

Iconische schoen: de bordeelsluiper*

De bordeelsluiper is weer terug het straatbeeld ingestapt. Waar de schoen vroeger symbool stond voor mannelijke intellectualiteit en volwassenheid, is het nu een model dat door beide seksen en alle leeftijden gedragen wordt.

De bordeelsluiper wordt online omschreven als een ‘suède veterloze schoen met een zachte zool’. De oorsprong van het woord laat zich raden… De versie met veter – de traditionele Clarks-schoen – beschouwen we misschien nog wel meer als dé bordeelsluiper. Iets minder makkelijk om in te stappen en in weg te sluipen, maar wel net zo geruisloos als z’n veterloze broertje.

Nathan Clark

De ‘chukka boot’ – zoals de schoen oorspronkelijk in het Engels werd genoemd – dankt zijn oorspronkelijke betekenis aan de speelperiode ‘chukka’ in polo. De populaire variant op deze schoen (de ‘desert boot’) werd geboren in 1941. In dat jaar werd Nathan Clark door zijn familie het leger ingestuurd om aan de ene kant zijn land te beschermen, maar aan de andere kant om nieuwe ideeën op te doen voor het familiebedrijf: Clarks. Hij ontmoette Zuid-Afrikaanse soldaten die een schoen droegen die zowel licht was als grip had.


© Paul Townsend

Nathan was meteen enthousiast maar kreeg weinig enthousiasme terug van zijn familie in Engeland. Die vonden de schoen te simpel. Te weinig upper class naar hun smaak. Nathan werd na de oorlog weggepromoveerd in de functie  ‘hoofd buitenlandse productie’. Nathan liet het er echter niet bij zitten en introduceerde de schoen op een schoenenbeurs in Chicago, waar die wel warm onthaalt werd. Men beschouwde de schoen daar niet alleen als heel ‘Engels’, maar was ook nog eens enthousiast over het makkelijke onderhoud en de lage prijs.

Clarks Desert Boot

De schoen werd in productie genomen onder de naam ‘Clarks Desert Boot’ en vormt sinds jaar en dag het paradepaardje van het merk. Nu dus niet meer alleen gedragen door de elite en intellectuelen. De vele versies – met verschillende prints, kleuren en materialen – behoren toe aan een nieuwe generatie die nog steeds gecharmeerd is van die goede ouwe ‘chukko’.


© ercwttmn