TOP

Hudson’s Bay sluit alle Nederlandse vestigingen


Eind 2019 sluit warenhuisketen Hudson’s Bay alle Nederlandse winkels. Voor de 1424 medewerkers bereidt het bedrijf een collectief ontslag voor.

De warenhuisketen Hudson’s Bay, die amper twee jaar is gevestigd in Nederland, vertrekt alweer. Voor de ruim 1400 medewerkers van de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor bereidt het bedrijf een collectief ontslag voor. De ontslagdatum is 31 december 2019. Dat blijkt uit documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad (FD). Inmiddels is het nieuws bevestigd door CNV Vakmensen.

In een brief namens de Hudson’s Bay Company (HBC), die het FD in handen heeft, wordt gesproken over de sluiting: “Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019.” Hudson’s Bay heeft nog geen officiële reactie naar buiten gebracht. Tegen het Parool vertelde Jacco van der Steen, directeur Merchandise and Marketing van het warenhuis, dat de gespreken met aandeelhouders nog lopen. “Verder mag ik niets zeggen.”

Gigantische panden

Wat er met de vijftien (veelal oud-V&D-) panden gaat gebeuren, is nog niet bekend. Vastgoedeigenaren zijn nu al in paniek, zo bericht het FD. Wie worden de opvolgers voor de gigantische panden in stadscentra als Rotterdam, Enschede en Amstelveen?

HBC is veel huurcontracten aangegaan voor lange tijd. Onlangs won een van HBC’s grootste vastgoedverhuurders, CBRE Global Investors, een rechtszaak van HBC. CBRE Global Investors is eigenaar van de winkelpanden in Zwolle, Den Haag, Maastricht en een deel van de Hudson’s Bay in Den Bosch. Deze rechtszaak ging over een garantie dat het Canadese moederbedrijf van de verlieslatende keten de huren blijft betalen, mocht de Nederlandse tak dat zelf niet meer kunnen.

Geen verrassing

CNV Vakmensen was allerminst verbaasd over de sluiting van Hudson’s Bay, zo leest een persbericht: “Een echte verrassing is het nauwelijks,” vertelt Jacqueline Twerda: “Niettemin is dit wel een heel bitter einde die ongeveer 1400 mensen hard treft. Wij zullen op zo kort mogelijke tijd met de directie om tafel gaan om een goede compensatie af te spreken.”

Over Hudson’s Bay

De Canadese keten opende in september 2017 de eerste winkel in Nederland. Hudson’s Bay Company kwam groots in het nieuws omdat het vijftien van de winkelpanden overnam die voorheen werden gehuurd door het failliete Vroom & Dreesman (V&D). Daarmee bleven veel grote en toonaangevende panden in gebruik.

Het bedrijf was van plan om zestig Nederlandse winkels te openen, met een omzet van 1 miljard. De klanten bleven echter weg en de verliezen liepen al snel hoog op. Omdat Hudson’s Bay panden in bezit nam die voorheen tot V&D behoorden, verwachtten klanten een vergelijkbaar concept, vooral qua prijs. Dat viel tegen, de Canadese keten was eerder te vergelijken met De Bijenkorf.