TOP

Hudson’s Bay: ‘De Nederlandse operatie gaat onverminderd door’

Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay opent over minder dan twee weken haar eerste winkel in Nederland. Een activistische aandeelhouder dreigt echter een streep te zetten door de Europese plannen. Hudson’s Bay Company reageert op de commotie.

Op 17 augustus 2017 gaan de deuren open van de eerste Hudson’s Bay van Nederland. Amsterdam is als eerste aan de beurt, daarna volgen onder andere Leiden, Den Bosch, Tilburg, Rotterdam, Zwolle en Maastricht. En terwijl Hudson’s Bay 300 miljoen euro investeert in zijn Nederlandse introductie, krijgen de Europese activiteiten een klap te verduren. Aandeelhouder Land and Buildings wil dat Hudson’s Bay zich terugtrekt uit Europa.

Beloften

Jerry Storch, ceo van Hudson’s Bay Company, reageert op de commotie in een persbericht: “Onze toewijding aan de Duitse markt en onze investeringen in Europa zijn sterker dan ooit. We houden vast aan de beloften die we bij onze komst naar Europa hebben gemaakt.” HBC gaat de komende vijf tot zeven jaar een miljard euro investeren in de Duitse markt.

De Nederlandse persvoorlichter bij Hudson’s Bay benadrukt daarnaast dat de operatie in Nederland onverminderd doorgaat en vanaf eind augustus de eerste tien Hudson’s Bay warenhuizen in Nederland gewoon geopend worden.

Galeria Kaufhof

Het begint allemaal bij de aankoop van een Duits warenhuis in 2015. Hudson’s Bay Company (HBC) kocht Galeria Kaufhof en de Belgische tak Galeria Inno voor 3 miljard euro. Sinds dat moment is het niet gelukt om de 97 vestigingen van het Duitse Kaufhof winstgevend te maken. Door de situatie weigert de Duitse kredietverzekeraar Euler Hermes leveranciers aan Kaufhof nog volledig te verzekeren voor geleverde artikelen. Dat maakt het komend kerstseizoen onzeker, de kleding en items zijn al besteld of worden op dit moment besteld.

Weg uit Europa

Naar aanleiding van het kwakkelende Kaufhof, eist één aandeelhouder van HBC dat het bedrijf zich uit Europa terugtrekt. Daarnaast wil hij dat Hudson’s Bay de winkelactiviteiten inkrimpt in Amerika en het vastgoed (6,7 miljard euro) te gelde maakt. Het gaat onder andere om het warenhuis van Saks Fifth Avenue in New York. Het geld zou naar de aandeelhouders moeten gaan.

Directie afzetten

De activistische aandeelhouder is Land and Buildings van de Amerikaanse Jonathan Litt, hij bezit 4,3 procent van de aandelen in het bedrijf. In een brief, gericht aan de board van Hudson’s Bay, dreigt Litt aandeelhouders uit te nodigen voor een speciale aandeelhoudersvergadering: “Wanneer we geen vooruitgang zien bij het plan om de onderliggende waarde te gelde te maken, rest ons geen andere mogelijkheid dan een vergadering bijeen te roepen en de directie af te zetten.”

 

Lees in Textilia 10 een interview met de inkoop- en marketingdirecteur van Hudson’s Bay Nederland: Jacco van der Steen