TOP

Hogere winkelhuren dreigen: ‘Verhuurder niet van plan om retailer tegemoet te komen’

Het lijkt erop dat eigenaren van winkelvastgoed de huidige inflatiecijfers in zijn geheel zullen doorberekenen in de jaarlijkse huurindexering. Brancheorganisaties waarschuwen dat veel retailers hierdoor in grote problemen kunnen komen.

Foto: Schoenvisie

Opnieuw een tegenvaller voor de retail. Verhuurders lijken niet van plan om de huurverhogingen te beperken of uit te stellen, meldt Nu.nl, ook al hebben onder meer Inretail, MKB-Nederland en De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) hier wel toe opgeroepen. Eigenaren van retailvastgoed mogen de huurprijzen jaarlijks contractueel verhogen met een percentage dat is gekoppeld aan de consumentenprijsindex en de meesten gaan dat volgens de nieuwssite ook doen.

Tot 10 procent hogere huren

Met de inflatiecijfers van de afgelopen twee maanden betekent dat volgens de brancheorganisaties dat bijna 15 procent van de huurcontracten deze zomer automatisch naar boven wordt bijgesteld. Dat kan tot wel 10 procent hogere huren leiden voor zo’n vijftienduizend winkelpanden. “En ondernemers hebben al t e maken met allerlei prijsstijgingen, terwijl de winstmarge heel dun is”, zegt RND-directeur Eus Peters. “Als de prijzen niet doorberekend worden aan de consument, is het einde verhaal.”

Dubbel gepakt

Algemeen directeur Jan Meerman van Inretail voorziet een dergelijke huurverhoging veel nieuwe gaten in de winkelstraat zal slaan. “Als verhuurders dit doorzetten, zullen grootwinkelbedrijven filialen moeten sluiten en andere ondernemers stoppen er dan mee.” De retailvertegenwoordigers pleitten eerder voor de toepassing van kerninflatie bij de jaarlijkse indexatieberekening. Daarin worden de prijsstijgingen van voeding en energie niet meegenomen. “Ondernemers betalen die extra kosten zelf al en als dit ook nog eens leidt tot hogere huren, dan worden ze – na twee jaar corona – dubbel gepakt.”