TOP

Hoe gaat het met Authentic Brands?

Naast Olukai en Oofos voegde distributeur Authentic Brands onlangs het schoenenmerk Chaco toe aan het merkenpakket. Schoenvisie sprak met eigenaar Kristian Bloem over zijn merken. 'Consumenten zijn veel eerder klaar voor vernieuwing dan de retailer '

Hoe is het afgelopen jaar verlopen?

“Het gaat goed; we groeien boven vorig jaar uit qua omzet, maar op een gezonde manier. Met Authentic Brands streven we ernaar om een full service leverancier te zijn en vernieuwende merken op de markt te brengen. Dat doen we niet alleen in de schoenenbranche, onze merken worden ook verkocht in sport en outdoorbranche. Onder andere ons onderscheidende vermogen is de kracht en de essentie van ons bedrijf.”

Op welke manieren zijn jullie schoenenmerken onderscheidend?

“Olukai is een hoogsegment slipper- en sandalenmerk en dat is een ander segment dan het gros van de retailers gewend is om te verkopen. Toen we begonnen met de distributie werden we regelmatig voor gek verklaard door slippers tussen de 85 en 150 euro aan te bieden. Inmiddels is de retailprijs van ons best lopende model 120 euro. Qua kwaliteit zijn de slippers te vergelijken met schoenen, door onder andere het comfortabele voetbed.

Wat heeft de retailer daaraan?

“Veel retailers zien slippers als een seizoensafhankelijk bijproduct en niet als een hoofdcategorie. Daarbij is het segment ook nog eens behoorlijk verzadigd. Tegenwoordig kan je slippers overal kopen, maar dat is met name in het lage en middensegment. In gesprekken met onze klanten horen we dat consumenten steeds minder de winkels bezoeken, retailers zien hun omzetten onder druk staan. Met Olukai krijgen retailers de mogelijkheid om zich te onderscheiden en met minder voorraad de omzet te laten groeien door een hoger segment te verkopen.”

En hoe breng je die eerder genoemde vernieuwing met je andere merken?

“Oofos is een totaal nieuwe categorie footwear, namelijk recovery footwear. Er is een ontwikkeling in de sportmarkt gaande waarbij recovery – of herstel – een belangrijk onderdeel van de activiteit aan het worden is. De grote sportmerken spelen hierop in en ontwikkelen compressiekleding die bijdraagt aan een sneller herstel. Oofos is het eerste merk dat daar ook footwear voor heeft ontwikkeld. Oofos schoenen zijn ideaal voor mensen die veel wandelen of sporten, maar ook interessant voor podologie. Mensen met voetproblemen zoals hielspoor en peesplaatonsteking hebben ook baat bij dit merk.”

Waarom zijn retailers gebaat bij vernieuwing?

“Behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst, dat geldt net zo goed voor de schoenenbranche. Je ziet nog altijd veel dezelfde merken en modellen in de schoenenwinkels staan. Hoe ga je je dan onderscheiden van je collega-retailers? Consumenten oriënteren zich veelal online en zijn veel eerder klaar voor vernieuwing dan dat de retailer schakelt. Dit is het moment om jezelf te onderscheiden en de consument in je winkel te verrassen met nieuwe merken.”

Hoe zie je de toekomst van Authentic Brands?

“We worden door veel partijen benaderd om de distributie te doen en we houden zelf ook onze ogen open. Maar we willen ons eerst focussen op wat er nu staat. Voor nu willen we boven alles een goede leverancier zijn met vernieuwende merken, die full service op een positieve manier met de retailers samenwerkt.”

Wat houdt die full service in?

“Als leverancier hebben wij onze voorraad in Nederland en zijn wij in staat om binnen 48 uur na te leveren. Daarnaast hebben wij een B2B-portal waarop al onze merken zijn te bestellen, maar waar de retailer ook ondersteuning vindt op het gebied van onder andere social media, video’s en productafbeeldingen. Daarbij ondersteunen wij ook de retailer door het geven van productclinics en salestrainingen. Juist omdat de markt zo is veranderd, vinden we deze manier van service verlenen naar onze retailers toe nóg belangrijker.”

Authentic Brands is te bezoeken in schoenencentrum Cast in Nieuwegein (427, niveau 2). Het Nederlandse salesteam is te bereiken via Kristian Bloem (06-42187468) of Rob Donker (06-50265904). Eef Geukens (+32-474103814) staat klaar voor vragen vanuit België.