TOP

Herman Willems ontroert velen met lockdownlied ‘Onze Schoenenwinkel’

Ook zijn winkel is gesloten, maar toch staat Herman Willems als schoendetaillist meer in de belangstelling dan ooit. Zijn lockdownlied ‘Onze Schoenenwinkel’ is deze week werkelijk overal te horen en heeft niemand onberoerd gelaten. Een terugblik op een enerverende week.

Wie actief is in de schoenenbranche kan het bijna niet zijn ontgaan: het lockdownlied Onze Schoenenwinkel van Herman Willems ging viral. Het werd online gedeeld via Youtube en vervolgens sprongen de dagbladen en de televisie erop in. De eigenaar van Willems Schoenen schreef de tekst op de melodie van Het Dorp van Wim Sonneveld. Hij deed dat in de eerste plaats om een handvol collega-winkeliers een hart onder de riem te steken, maar gezien de vele enthousiaste reacties heeft hij met een positieve noot heel wat mensen weten te raken in een periode waarin somberheid lijkt te overheersen.

Drie weken geleden

Het begon allemaal zo’n drie weken geleden toen Herman Willems besloot een eigen tekst te schrijven op de melodie van Het Dorp. “Zoiets schud je niet in een half uurtje uit je mouw. Het heeft dus even geduurd voordat ik de juiste woorden had gevonden en vond dat het een mooie tekst was”, vertelt Herman Willems. De schoendetaillist houdt van zingen en doet dat ook in een koor, dus hij besloot het op te nemen. Gewoon thuis, met een karaoke versie van Het Dorp op Spotify, zong hij de tekst in. De eersten die het te horen kregen waren zo’n dertig bevriende schoendetaillisten die samen een Whatsapp-groep vormen. Nog voordat iemand het hele, ruim drie minuten durende, nummer had kunnen luisteren, stroomden de eerste reacties al binnen. Berichten over kippenvel en huilende emoticons maakten duidelijk dat het lied een gevoelige snaar heeft geraakt.

Maandag

Na het eerste succes van Onze Schoenenwinkel besloot Herman Willems een videoclip bij het nummer te maken waarvoor Jonah van de Burgt werd ingeschakeld. Het werd een clip waarin de geschiedenis van het 55 jaar oude familiebedrijf naar voren wordt gebracht en waarin Herman Willems terugblikt op een mooi verleden en denkt aan een net zo mooie toekomst. Toen de clip op maandagochtend op Youtube werd gedeeld, overigens voor het eerst dat Herman Willems zoiets deed, stroomden enthousiaste reacties al snel binnen. “Mensen mailden of belden me, klanten van nu en klanten van vroeger en zelfs twee medewerkers die meer veertig jaar geleden bij mijn ouders in de winkel werkten. Iedereen vond het mooi en ontroerend.”

Dinsdag

Nog groter werd de aandacht toen ook de media de zingende schoendetaillist ontdekten. Dinsdag verscheen een artikel in het Brabants Dagblad dat al snel werd opgepikt door andere kranten in het land. Herman Willems werd zelfs al herkend tijdens een bezoek aan het Cast schoenencentrum in Nieuwegein en door voorbijgangers in Den Bosch. “Wildvreemden zeggen: ‘hé, ben jij die man van het liedje?’ Zelfs met mondkapje word ik herkend door mensen die ik nog nooit heb gezien. Het is heel wonderlijk om opeens bekend te zijn”, zegt de schoendetaillist verbaasd.

Woensdag

Op woensdag ontdekte ook de tv de zingende schoenendetaillist uit Den Bosch. SBS6 bracht een bezoek aan de winkel en maakte een item dat woensdagavond drie keer werd uitgezonden in Hart van Nederland. Hier kon Herman Willems zijn mening geven over winkelen op afspraak zoals dat vanaf 3 maart mogelijk is. En terwijl hij klaar zat om zichzelf voor de derde keer die avond op tv te zien verschijnen, ontplofte opnieuw zijn telefoon. Wat bleek: ook Eva Jinek liet de clip van de winkelier zien en ook zij was ontroerd.

Donderdag

Als we Herman Willems op donderdag aan de telefoon krijgen, is hij gewoon op de winkelvloer van Willems Schoenen te vinden, waar klanten hun bestellingen komen ophalen of afspraken maken om volgende week te komen winkelen. De vele positieve reacties die hij de afgelopen dagen mocht ontvangen, hebben hem duidelijk veel plezier gedaan. “Na de sombere maanden die achter ons liggen, is dit een enorme opsteker. Het zijn drie bijna onwerkelijke maanden geweest, maar dat zoveel mensen dit liedje mooi en ontroerend vinden, vind ik heel bijzonder”, zegt Herman Willems die het lied bewust een positieve insteek heeft gegeven. “Het positieve is de rode draad. Je kunt wel zielig doen, in zak en as gaan zitten, schelden of vinden dat je te weinig krijgt, maar ik wilde het positief maken”, vertelt Herman Willems die het lied daarom optimistisch eindigt:

 “Het is nu al bijna maart en corona roert zijn staart.

Maar toch wil ik blijven dromen.

Van onze mooie schoenenwinkel.

Ik zie de vele mensen staan.

Het is nu geen feest, maar ik weet zeker.

Dat het een keer voorbij zal gaan.”

De clip van Onze Schoenenwinkel gemist of gewoon nog een keer kijken? Je ziet hem hier:

Beeld: Herman Willems