TOP

Handelsmissie voor inkopers | Ga mee en ontdek de Ethiopische leerwereld

Van 10 tot en met 15 november 2019 is er een handelsmissie naar Ethiopië voor Nederlandse inkopers van leren kleding, schoenen of accessoires. Op deze trip ontdek je wat de beste looiers en fabrikanten van kleding, tassen, schoenen, riemen en accessoires van Afrika te bieden hebben.

Tijdens de missie bezoek je onder meer de All African Leather Fair en de Africa Sourcing and Fashion Week, waar gezamenlijk meer dan 300 exhibitors hun leer en leren producten showen. Bovendien brengen de organisatoren MVO Nederland en Solidaridad je in contact met de beste looiers en fabrikanten in Ethiopië. Onderdeel van de missie is een bezoek aan drie looierijen die samenwerken aan het ‘Green Tanning Initiative’. Doel hiervan is metaalvrij leer te ontwikkelen dat onder eerlijke omstandigheden is gelooid en verwerkt tot producten. Hiermee wil Ethiopië zich onderscheiden op de wereldmarkt als leverancier van hoogstaand, duurzaam leer.

Ethiopië heeft de grootste veestapel van Afrika en een lange traditie in leerlooien en -bewerken, onder meer geholpen door Italiaanse kennis. De Ethiopische hairsheep is wereldberoemd. Ethiopië heeft ongeveer 25 miljoen dieren van dit zeldzame hooglandschapenras. Hairsheep-leer wordt gebruikt in handschoenen omdat het fijn, soepel en toch stevig is.

Daarnaast telt het land miljoenen koeien en geiten. De huiden van deze dieren worden gelooid in een van de circa 30 looierijen in het land en verwerkt tot tassen, schoenen, jassen, riemen en (andere) accessoires. De prijzen zijn concurrerend, mede dankzij het ontbreken van invoerbelasting. De ‘minimum order quantities’ zijn (zeer) klein en als je kritisch zoekt, kun je prima kwaliteit vinden.

Op het gebied van duurzaamheid valt nog veel te verbeteren. De looierijen gebruiken veel zout, water en energie en verwerken hun afval niet optimaal. Nu werken ze met experts aan een metaalvrije looivariant, die minder afval veroorzaakt.

Ook de arbeidsomstandigheden kunnen in sommige gevallen beter. De lonen zijn zeer laag in Ethiopië, dat geen minimumloon kent. Het gevaar van een onleefbaar loon ligt dus op de loer. Ook is het voor veel werknemers moeilijk om zich te verenigen in een vakbond. Kinderarbeid komt daarentegen niet voor in de looierijen en fabrieken. Excessief overwerk is ook nauwelijks een issue.

De markt op

Wie dus een nieuwe sourcingbestemming zoekt voor duurzaam leer, met steun van ontwikkelingsorganisaties, leerexperts en (mede-)inkopers, zit in Ethiopië goed. Jezelf opgeven voor deze missie kan door een mail te sturen naar f.tilstra@mvonederland.nl.

Deelnamekosten zijn €1000. Dat is inclusief vlucht en verblijf. Voor deze missie is beperkt plek. Inschrijving sluit op 1 oktober 2019.

Het Green Tanning Initiative wordt gesteund door de Europese Commissie. Lees meer over deze missie op futureproof.community

MVO NL Green Tannery Initiative Ethiopie 600