TOP

Gevangenisstraf voor namaakhandelaars

De mannen die in Utrecht terecht stonden voor het handelen in namaakproducten en het deelnemen aan een criminele organisatie, zijn 24 oktober 2013 veroordeeld tot een forse gevangenisstraf.

Vorige week donderdag heeft de Rechtbank Midden-Nederland vonnis gewezen in de zaak tegen acht mannen die werden verdacht van een grootschalige handel in namaakproducten. Zeven mannen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf. Eén man werd vrijgesproken.

De straffen

Een van de hoofdverdachten is veroordeeld tot gevangenisstraffen van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De twee andere hoofdverdachten hebben respectievelijk twaalf maanden en tien maanden waarvan vier voorwaardelijk gekregen. De vier medeverdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 120 tot 150 dagen en een taakstraf variërend van 100 tot 120 uur.

Grootschalige handel in namaakproducten

Bij doorzoekingen in opslagruimtes zijn ruim 45.000 vervalste merkkledingstukken, 3000 paar schoenen en 4600 eenheden parfum aangetroffen. De spullen werden door de verdachten geïmporteerd uit het buitenland. Vervolgens werden de goederen gesorteerd, geteld, gedistribueerd en verkocht. Een deel van de verkoop gebeurde via sms-bommen en Marktplaats. In twee jaar tijd werd voor ruim vier miljoen euro aan namaakproducten verhandeld.

Lagere straffen

De straffen die de handelaren zijn opgelegd zijn lager dan het OM had geëist. De rechtbank heeft immers geoordeeld dat met de handel weliswaar inbreuk is gemaakt op intellectuele eigendomsrechten van merkhouders, maar de strafbare periode maar voor twee jaar kon worden bewezen.

Beschaamd vertrouwen en oneerlijke concurrentie

Er is inbreuk gemaakt op intellectuele eigendomsrechten van de merkhouders, omdat het vertrouwen in hun merken door de vervalsingen is beschaamd. Dit omdat de vervalste producten vaak kwalitatief ver achter blijven bij de echter producten. Daarnaast is de namaakhandel oneerlijk ten opzichte van bonafide bedrijven die zich wel aan de regels houden.

Lees het vonnis hier.