TOP

Gender wordt fluïde, zegt trendforecaster Lidewij Edelkoort: ‘Hoe vloeiender de samenleving, hoe neutraler de mode’

Lidewij Edelkoort schetst de modetrends voor zomer 2023 (‘and beyond’) aan de hand van het brede genderspectrum: man, vrouw en alles daartussen. “We gaan naar een nieuw tijdperk, waarin meerdere genderidentiteiten naar voren komen.” Hoe beïnvloedt dat het modebeeld?

Foto’s: L’Estrop

Het is de vierde keer dat trendforecaster Lidewij Edelkoort met organisator Appletizer haar visie op de trends digitaal presenteert. Dat doet ze vanuit haar huis aan de Normandische kust, met op de achtergrond – maar dat kan ook aan de Zoom-verbinding liggen – het geluid van zeemeeuwen. “Het virus is alweer zo lang onder ons dat we begrijpen dat corona geen momentum of goede gelegenheid voor een sabbatical is, maar iets waarmee me moeten leren leven”, zegt ze. “Corona is geen economische maar een disruptieve crisis. Een crisis die de wereldeconomie tot stilstand heeft gebracht. De machine die voorheen zo geolied liep, werkt niet meer. En misschien is dat ook goed. Want waarom zouden we teruggaan naar ‘same old, same old’?”

Fluïde benadering van gender

Zelf had Edelkoort door corona meer tijd voor studie en verdieping. Voor haar lezing voor zomer 2023 (‘and beyond’) op donderdag 2 december, getiteld ‘Gendering’, dook ze in de wereld van genderdiversiteit. Of met andere woorden, alle genderidentiteiten die buiten het binaire systeem van man en vrouw vallen. “Er is ruimte ontstaan voor een meer flexibele en fluïde benadering. Mensen voelen zich gesterkt om zich tussen zogenaamd mannelijke, vrouwelijke en niet gender-gebonden principes te bewegen.” Dat gaat de manier waarop merken en retailers hun collecties presenteren beïnvloeden, voorspelt ze. “Warenhuisketen Target is daar al mee bezig. Die heeft alle ‘boys and girls’-aanduidingen geschrapt.”

Kleding als anker

Deze ontwikkeling heeft uiteraard weerslag op het modebeeld. Hoe vloeiender de samenleving, hoe neutraler de mode volgens Edelkoort wordt. “Kleding is het anker”, zegt ze. “De basis blijft onveranderd, maar het kleurgebruik en de manier van layering zorgen voor een heel nieuw beeld.” Het mannelijke en vrouwelijke – ‘twee termen die ik bij gebrek aan beter gebruik’ – groeien naar elkaar toe, ziet ze. Voor vrouwen zijn er soepele uniformen in monochrome kleuren. Die bestaan uit wijde pantalons en blouses van kwaliteitsstoffen die zo dik zijn, dat ze als jasje gedragen kunnen worden. Met daaronder alleen een bralette, zodat het middenrif ontbloot is. “Dat is het uniform van nu.” Voor mannen blijven de silhouetten grotendeels hetzelfde en zit de vernieuwing in de kleurkaart en het gebruik van prints.

Minimalisme en romantiek

Maar de focus ligt op het genderspectrum tussen (cis)man en (cis)vrouw. Edelkoort signaleert een nieuwe manier van oversized kleden, met verhoogde tailles en subtiele schouders in neutrale kleuren. Ook workwear – het idee van one size fits all – komt meerdere malen terug. Deadstock van mannen- en vrouwenmodemerken gaat op één grote hoop om daar nieuwe (niet gendergebonden) creaties van te maken. Voor wie nu denkt dat dit een heel sober en minimalistisch beeld oplevert, nee – er is ook ruimte voor romantiek en frivoliteit. Van blouses met pussycat-strik tot korsetten en netkousen. Edelkoort: “En als je één stof moet inkopen waarmee je wilt laten zien wat er speelt, kies dan satijn.”

Meer inspiratie? Lees hier terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de trends voor zomer 2022 en winter 2022-2023.