TOP

Gemeente Waalwijk: ‘Opleiding voor schoenmakers is goed plan, maar komt er niet’

Een opleiding voor schoenmakers in Waalwijk gaat er niet komen. De gemeente vindt het voorstel van de lokale partij Samen Waalwijk een goed plan, maar vindt het niet de taak van de gemeente om zich hiervoor in te zetten. Bovendien ziet het college van burgemeester en wethouders niet genoeg interesse van leerlingen en bedrijven.

Beeld: Germans Lat via Pixabay

De afwijzing van de gemeente Waalwijk komt na een oproep van de lokale partij Samen Waalwijk. Die vroeg het college om met een opleiding aan de slag te gaan omdat het aantal schoenmakers in opleiding laag is en omdat Waalwijk met zijn historie in de schoenenindustrie hier een goede plek voor is. Bovendien opent hier in april het nieuwe schoenenmuseum. Zij vroegen om een opleiding naar aanleiding van een interview dat schoenmaker Jan van der Velden gaf aan het Brabants Dagblad gaf en waarin hij vertelde dat schoenmakers een uitstervend ras zijn.

Te weinig leerlingen

De gemeente Waalwijk vindt het voorstel van Samen Waalwijk een goed plan, maar ziet een opleiding in de gemeente er niet van komen. In het Brabants Dagblad zegt de gemeente het ermee eens te zijn dat een opleiding voor leerbewerking en het herstellen van schoenen een toegevoegde waarde heeft voor Waalwijk, maar dat een pilot daarvoor er niet in zit. Burgemeester en wethouders zeggen zich bovendien al in het onderwerp te hebben verdiept. “We hebben eerder gesprekken gehad met organisaties als Leather Made Smart, Schoenen en Ledersociëteit De Langstraat (Sell) en het St. Lucas”, zegt het college van burgemeester en wethouders. De school heeft te weinig leerlingen om een opleiding te starten en krijgt het financieel niet rond. Op financiële steun van het Waalwijkse bedrijfsleven hoeft ook niet te worden gerekend, zo blijkt uit een enquête. Het college ziet dan ook geen mogelijkheden om een proef te starten. “Wij willen onderzoeken, overleggen, samenwerken en eventueel een faciliterende rol spelen, maar wij zijn niet degene die een pilot moeten opstarten. Dat is niet onze taak.”

Wel zijn er mogelijkheden om in het nieuwe schoenenmuseum educatieve activiteiten op te zetten. Samen Waalwijk stelt voor dat ouderen die het vak ooit hebben geleerd hun vak in de praktijk laten zien. Het college is daar voorstander van. In het museum komen immers ook maaklabs, waar aandacht is voor de praktijk.