TOP

Geen papierproppen meer bij Euro Shoe Group

37.500 kilo papier. Dit is de besparing die Euro Shoe Group realiseert door voortaan de papierproppen uit schoenen weg te laten. Hiermee zet het bedrijf een volgende stap op de weg naar duurzaam ondernemen.

Dit najaar verdwijnen alle papierproppen uit de heren- en damesschoenen van Euro Shoe Group, het moederbedrijf van Bristol. Hiermee wordt het papiergebruik sterk verminderd, zo meldt Euro Shoe Group in een persbericht. Eerder dit jaar liet het bedrijf al zo’n 20.000 paar sneakers en veterschoenen transporteren zonder papierproppen en dit bleek een succes. “De schoenen zonder papierproppen werden in ons distributiecentrum in Beringen positief onthaald en ook van onze shopmanagers kregen we de feedback dat dit praktischer was én dat de schoenen hun vorm behielden. Dat overtuigde ons om dit proefproject verder uit te werken”, zegt Elise Vanaudenhove, ceo bij Euro Shoe Group.

500.000 paar

De proef krijgt nu een vervolg voor een groot deel van de dames- en herenschoenen bij Bristol. Dit gaat om ongeveer 500.000 paar sneakers, enkellaarzen, pumps, rubberen laarzen, pantoffels en sportschoenen. Per paar betekent dit gemiddeld 75 gram aan papierproppen. In totaal dus 37.500 kilo. Omdat de CO2-uitstoot bij de productie van papier op zo’n 500 gram per kilo papier ligt, betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot met 18.750 kg, zo heeft de Euro Shoe Group berekend.

Duurzaam ondernemen is belangrijk voor de Euro Shoe Group, maar het terugschroeven van het papiergebruik is volgens Elise Vanaudenhove niet het enige voordeel. “We verminderen ook de workload bij onze leveranciers, in ons distributiecentrum én bij onze winkels. Er zal veel minder papier gerecycleerd moeten worden en dat is alleen maar positief voor het milieu en het klimaat.”

Beeld: Euro Shoe Group