TOP

Geen opvolger voor Van Es in Veghel, familiebedrijf stopt na 182 jaar

Schoenenwinkel Van Es, een begrip in het Brabantse Veghel, sluit na 182 jaar de deuren. Eigenaren Stephan en Anneke Scheer gaan met pensioen en hebben geen opvolgers kunnen vinden.

De opheffingsuitverkoop is inmiddels gestart en duurt tot half oktober. Daarna trekt De Gruijter Haarmode als nieuwe huurder in het pand. Mede-eigenaar Stephan Scheer zegt in het Brabants Dagblad blij te zijn dat er een goede invulling voor de winkel is gevonden. “Op deze manier wordt leegstand voorkomen.” Zelf willen hij en zijn vrouw Anneke – ze zijn beiden 66 – het na de sluiting rustiger aan gaan doen, met meer tijd voor de kleinkinderen en hun hobby’s.

Laatste modetrends

Jan van Es legt met de opening van zijn schoenmakerij in 1839 de basis voor de onderneming. Het familiebedrijf ontwikkelt zich in de daaropvolgende jaren van schoenmaker tot familiespeciaalzaak. In 1963 komt er een tweede filiaal in Uden bij. Stephan en Anneke nemen de winkel in Veghel in 1993 over van hun ouders, drie jaar nadat Van Es het koninklijk predicaat Hofleverancier toegekend heeft gekregen. Onder hun leiding legt de winkel zich toe op de laatste modetrends. Met een nieuwe naam: Van Es Shoes, Bags & Fashion.

Vijfde generatie

Van Es is naar eigen zeggen de oudste schoenenwinkel die in al die jaren binnen dezelfde familie van ouder op kind is overgegaan. Stephan en Anneke Scheer waren samen met Annekes broer Toon van den Hoogen en zijn partner Rika de vijfde generatie in het bedrijf. Zij runden de winkel in Veghel en het echtpaar Van den Hoogen de winkel in Uden, die in 2016 werd verkocht aan Dungelmann. “Dat was het moment dat wij ook hebben aangegeven er langzaam mee te willen stoppen”, zegt Stephan tegen de krant. “En aan beide kanten gaven onze kinderen aan de zaak niet over te willen nemen.”

Geen opvolger

Ook buiten de familie heeft het ondernemerskopppel geen overnamekandidaat kunnen vinden. “Instappen in een bestaande, traditionele schoenenzaak is best een risico”, ziet Scheer. “Zeker in deze onzekere coronatijd. Binnen onze inkoopcombinatie zie je ook meer leden vertrekken dan dat er bijkomen.”

Foto: Benedikt Geyer via Unsplash