TOP

Mondkapjesplicht en andere coronarestricties voor winkels vervallen

Nederland versoepelt verder. Vanaf deze vrijdag (25 februari)vervallen alle coronarestricties voor winkels, zoals het dragen van een mondkapje en een maximumaantal klanten per vierkante meter.

Foto: Ivo Antonie de Rooij via Shutterstock

Het is onderdeel van de versoepelingen die minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport half februari aankondigde. Nederland gaat in drie stappen open en vandaag, op vrijdag 25 februari, wordt de derde en laatste stap gezet. Voor winkels betekent dit dat zowel personeel als klanten geen mondkapje meer hoeven te dragen, hoewel dit nog wel wordt geadviseerd. Verder vervalt de plicht om anderhalve meter afstand te houden, waardoor retailers geen rekening meer hoeven te houden met een maximumaantal klanten per vierkante meter.

Weer normale openingstijden

De vervroegde sluitingstijden voor winkels werden eerder al losgelaten. Vanaf vandaag geldt dat ook voor de horeca, de culturele sector en het nachtleven. Het coronatoegangsbewijs vervalt. Voor grote evenementen met vijfhonderd bezoekers of meer wordt het 1G-beleid van kracht, ofwel: testen voor toegang. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties als beurzen en congressen.