TOP

Gallery Shoes #5: een rustige zomereditie


Afgelopen week, van 1 tot en met 3 september was het weer tijd voor Gallery Shoes. De zondag ging wat rustig van start, zo vertelt directeur Ulrike Kähler in een persbericht: “Maar dit werd goedgemaakt met de enorm drukke maandag.”

Beeld: Gallery Shoes

Van 1 tot en met 3 september was de Areal Böhler in Düsseldorf wederom het toneel van de Duitse schoenenbeurs Gallery Shoes. In een persbericht laat de organisatie weten blij te zijn met de opkomst, specifieke bezoekersaantallen worden echter (nog) niet genoemd. Ulrike Kähler: “Net als andere edities sluiten we ook deze Gallery Shoes af met goede prestaties.” Volgens Kähler ging de zondag rustig van start: “Maar dat werd goedgemaakt door de drukke maandag.”

Kähler benadrukt ook de positie van de Duitse beurs: “We zijn op een punt gekomen dat andere nationale en internationale beurzen rekening houden met onze data. Of het nu Micam is of een evenement van ANWR: Düsseldorf staat weer op de internationale kaart.” Op de beurs waren 400 exposanten aanwezig met samen zo’n 600 merken. 45 procent van dat aantal was internationaal.

Rustige maandag

Die drukke maandag, waar Kähler het over heeft, viel Rob Linders van Geven Schoenen in Venlo niet op: “De maandag was niet druk, vergeleken met andere seizoenen. Over het algemeen valt het me sowieso op dat het minder druk wordt op de beurzen. Ik zie nog steeds bekende collega-winkeliers maar qua bezoekersaantallen lijkt het niet meer op wat het ooit geweest was, nee.” Voor Linders is Gallery Shoes een belangrijke beurs, die onderdeel uitmaakt van het inkoopproces: “Wij oriënteren ons en doen informatie op. We zien wat we wel en juist niet moeten inkopen voor volgend jaar zomer. Beetje bij beetje wordt dat steeds duidelijker, en ook deze beurs is daar een belangrijk onderdeel van.” Volgend seizoen is hij er dan ook weer bij: “Het is voro ons maar een halfuurtje rijden, en merken als Maripé en Zinda kun je alleen op Gallery Shoes zien, mits je niet naar Milaan gaat.”

Dat het beursbezoek achteruitgaat, merkt ook Mariska Kroese van Fairwise, de Nederlandse vertegenwoordiger van Gallery Shoes: “Dat is helaas ook niet zo gek, vorige week kwam er nog een onderzoek van ABN Amro naar buiten (Stand van de Retail, red.) waaruit bleek dat er sinds 2012 1000 schoenenwinkels minder zijn, en dat is alleen Nederland. Helaas is dat wel de tendens, ons potentieel aantal bezoekers daalt daar ook mee.” Vanuit exposanten hoort Kroese gelukkig wel een positief geluid: “Zij vertellen dat, hoewel de kwantiteit van de bezoekers afneemt, de kwaliteit omhoog gaat. Wanneer je de juiste mensen aantrekt is de hoeveelheid ook niet zo belangrijk.”

GallerySHOES091926Fair Impressions

Meer Nederlanders

Bas van Heerwijk van Bronx dacht dit seizoen juist een toename te zien in het aantal Nederlandse bezoekers: “Vorig seizoen had ik het idee dat er minder Nederlanders waren dan deze editie.” Het label introduceert op de beurs ook iets nieuws: “We hebben een mannencollectie toegevoegd. Qua looks is die vergelijkbaar met de vrouwenlijn. Er is een duidelijke vertaling gemaakt van de vrouwenmodellen, het DNA zit erin. We hebben het kleurgebruik wel wat teruggeschroeft, om het iets toegankelijker te maken.”

Toegankelijker

Tegenover Bronx zit het mannenschoenenlabel Van Lier. Hun stand zit op een hoek maar is enorm open opgezet, mensen lopen er soms zelfs per ongeluk doorheen, zo vertelt Marjolein van der Kamp van het merk: “Tijdens de GDS hadden we altijd een heel grote, maar gesloten stand. Er waren verhogingen en je merkte dat het minder open was. Nu lopen mensen zo makkelijk binnen, we hebben een kleinere stand maar daarnaast ook toegankelijker.” Van der Kamp is erg tevreden over Gallery Shoes: “Het is voor ons belangrijk om zichtbaar te zijn voor de Belgische en Duitse markt. We zien vooral veel bestaande klanten hier, maar elk seizoen komt er wel weer een handjevol nieuwe klanten bij. Voorlopig richten we ons vooral op Duitsland en België qua uitbreiding en dat gaat goed.”

GallerySHOES091951Fair Impressions

Beter gehoopt

Helaas was de beurs voor sokkenlabel Too Hot To Hide, niet zo succesvol: “Ik had echt beter gehoopt van deze beurs. We hebben enkele klanten erbij maar niet wat we gewend zijn van andere beurzen,” zo vertelt Eva Maskow. Ze heeft al veel nagedacht waar het aan kan liggen: “Ik durf het echt niet te zeggen. Misschien is het te fashion forward, of zit ik niet in de juiste hal. Sommige winkeliers stonden her en zeiden expliciet dat het te modieus voor hen was.” Of Maskow volgend seizoen terugkomt, ligt aan het aanbod van Gallery Shoes: “Ik kom niet terug voor dezelfde deal. Het kostte me flink wat om hier te staan, en dat heeft niet zijn vruchten afgeworpen. Op andere beurzen is er meestal een start-uppakket, wat het toegankelijker maakt voor kleine merken om hier te komen staan. Dat is hier niet, voor ons is dit de op één na duurste beurs (na Parijs, red.).”

Mariska Kroese van Fairwise is dankbaar voor dit soort feedback: “Het is altijd goed om kritiekpunten te horen, dan kunnen we daar ook mee aan de slag. De reden dat wij de prijs voor iedereen gelijk houden, is zodat het ook eerlijk blijft voor elke exposant. We zullen moeten kijken of het iets is waar we iets op kunnen bedenken, of we een plek kunnen creëren voor jonge designers en startups. We blijven wat dat betreft sowieso een work in progress, dit keer hebben we bijvoorbeeld de routing aangepast en een groep exposanten verplaatst naar een andere hal, wat heel goed uitpakte.”

Dinsdag

De redactie van Schoenvisie was zelf aanwezig op de dinsdag, de rustigste dag van de drie. Zo beaamt ook Jeske Willems van Tunsenzo in Reusel: “Wij zijn maar heel even geweest, maar het was enorm rustig. Wij hadden afgesproken met Karl Lagerfeld om in te kopen, omdat zij tijdens Rexor niet de hele collectie bij had. We zijn daarnaast bij Nubikk en Bronx binnen geweest. Helaas hadden we niet zo veel tijd om nieuwe merkjes te spotten, wat we normaal wel altijd doen. Gallery Shoes is wel een beurs die we elk seizoen aandoen, dus ook volgende keer zijn we weer van de partij”

GallerySHOES09195Fair Impressions