TOP

Franchisenemers zetten door in zoektocht naar gerechtigheid

Franchisenemers – waaronder die van schoenen- en kledingbedrijven – stappen naar het gerechtshof en vragen om vervolging van zeven franchisegevers.

Zeven franchisegevers zijn aangeklaagd door hun franchisenemers omdat ze ‘bewust valse prognoses hebben gegeven en de ondernemers daarmee in grote financiële problemen hebben gebracht’. Nu het Openbaar Ministerie heeft besloten geen gehoor te geven aan de aangiftes, stappen de franchisenemers naar het gerechtshof om de officier van justitie te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan. Dat laat franchiseadvocaat Nienke Slump RetailNews weten.

De zeven franchisegevers die worden beschuldigd door hun franchisenemers zijn: Shoeby, StreetOne, Bakker Bart, Biretco, Top 1 Toys, Cristal Cleaning en Op=Op Voordeelshop.

‘Knutselen in Excel’

Slump vertelt RetailNews dat het OM niets met de aangiftes wil doen vanwege gebrek aan capaciteit, “terwijl er aantoonbaar sprake is van valsheid in geschrifte. Ze knutselen soms in Excel om ervoor te zorgen dat het er onder de streep goed uitziet.” Zo zouden de huur- en loonkosten laag gehouden worden in de prognose, zodat de ondernemers een lening met staatsgarantie kunnen krijgen bij de banken.

Strafadvocaat

Een strafadvocaat gaat nu tegen een aantal ketens een klacht formuleren bij het hof. Als de klacht gegrond blijkt, zal er alsnog een rechtszaak volgen.