TOP

Forse winstdaling voor Geox eerste negen maanden 2012

De winst van het Italiaanse schoenenbedrijf Geox daalde de eerste negen maanden van 2012 naar 36 miljoen euro. Het bedrijf haalde in dezelfde periode vorig jaar nog een winstcijfer van 63,3 miljoen euro.

Geox wijst de slechte verkoop in de groothandel aan als verklaring voor de forse winstdaling in 2012. Volgens de schoenenfabrikant liep de omzet in het groothandel kanaal terug met 19 procent. De groothandel is goed voor 51 procent van de totale omzet.

Tegenvallende cijfers
Ondanks dat Geox wel een verkoopstijging in de eigen winkels wist te realiseren van 24 procent, kwam de totaalomzet van het bedrijf onder druk te staan. Reden hiervoor waren de tegenvallende resultaten uit de wholesale. De omzet liep in totaal terug met 9 procent naar 701,5 miljoen euro.

Markten
Het merk boekte met name veel verlies in thuisland Italië. De omzet daalde daar met 14 procent naar 261,9 miljoen euro. Geox haalt maarliefst 37 procent van de omzet uit de verkoop in Italië. In de rest van Europa liep de omzet terug met 8 procent. Op de Noord-Amerikaanse markt was er slechts een lichte omzetdaling van 1 procent. In de andere verkooplanden van Geox daalde de winst met 3 procent. 

Maatregelen
Het management van het merk achter de ademende schoenen heeft besloten maatregelen te nemen vanwege de tegenvallende cijfers. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar al aan dat het bedrijfsrisico’s ging beperken. Zo wil Geox minder afhankelijk zijn van Italië en komen er meer winkels in opkomende markten als Rusland, Oost-Europa en Azië. De kortingen tijdens de uitverkoop worden lager en bestellingen van retailers die in de financiele problemen zitten worden geannuleerd. Zo hoopt de fabrikant verdere dalingen te voorkomen.

Economische crises
Toch blijft de winst de komende tijd onder druk staan volgens Geox, ondanks de maatregelen die het bedrijf neemt. De economische problemen in belangrijke markten als Spanje, Portugal, Griekenland en Italie blijven in de nabije toekomst aanwezig. Daarom kondigt het bedrijf dan ook een verwachte omzetdaling van 8 procent aan in het vierde kwartaal van 2012 en het eerste half jaar van 2013.