TOP

FNV wil Black Friday overslaan, Inretail vertrouwt op veilig verloop

Black Friday staat weer voor de deur. Waar brancheorganisatie Inretail erop vertrouwt dat het event ‘corona-veilig’ kan verlopen, pleit vakbond FNV ervoor het koopjesfestijn uit vrees voor nieuwe besmettingen dit jaar over te slaan.

Black Friday staat gepland op 27 november en trekt altijd veel koopjesjagers online en naar de winkels. Te veel, vreest FNV, die winkeliers oproept om het uit Amerika overgewaaide kortingsfestijn dit jaar over te slaan. “Om de kans op coronabesmetting te beperken zijn er landelijke maatregelen van kracht. Er geldt een verplichte anderhalvemeter-regel en er is sprake van een gedeeltelijke lockdown. Black Friday is daarmee onverenigbaar”, schrijft de vakbond.

Online fenomeen

Inretail spreekt daarentegen in een persbericht het vertrouwen uit dat Black Friday ‘corona-veilig’ zal verlopen. Het kortingsfestijn is volgens de brancheorganisatie in ons land allereerst een online marketingfenomeen. “Consumenten kunnen dus kiezen hoe ze willen kopen. Daar spelen ondernemers actief op in, want velen hebben behalve winkels ook een webshop.”

Aansturen op spreiding

Winkels melden aan de brancheorganisatie dat kortingsacties een middel zijn om consumenten te verleiden op rustigere dagen en tijdstippen hun aankopen te doen en zo helpen een bezoekerspiek te voorkomen. Onderzoek van Inretail wijst uit dat acties rond Black Friday nu een week eerder starten en tot wel een week langer doorlopen om bezoekerspieken te voorkomen en aan te sturen op spreiding. Minder dan de helft van de ondernemers in non-food in de hoofdwinkelcentra doet overigens mee aan Black Friday. Van de ondernemers die vorig jaar op Black Friday inspeelden, doet 35 procent dit jaar zelfs niets.

Foto: Karolina Grabowska via Pexels