TOP

Fastfeetgrinded breidt uit om nog meer schoenen te recyclen

Vijf jaar geleden startte het Nederlandse Fastfeetgrinded met de bouw van een machine om schoenen te recyclen. Nu is de SRM (Shoe Recycle Machine) in staat om 2.500 schoenen per uur te verwerken en staat de naar eigen zeggen eerste schoenenrecyclingfabriek ter wereld op het punt te verhuizen naar een grotere locatie in Wieringerwerf.

Beeld: Riyan Ong via Unsplash

Fastfeetgrinded is het bedrijf van Danny Pormes en zijn compagnon David Uijttewaal. Oud-marinier Pormes heeft een hardloopspeciaalzaak en levert sportschoenen aan het ministerie van Defensie. Toen die hem vijf jaar geleden vroegen of het mogelijk was om schoenen te recyclen gingen de twee op zoek naar aan oplossing. Ervaring op dit gebied hadden ze nog niet. “In het begin haalden we schoenen met de hand uit elkaar en deden we de materialen in de magnetron of in een pan op het vuur”, zegt Danny Pormes op change.inc.

Schuim, rubber en textiel

Vijf jaar later is er de Shoe Recycle Machine (SRM) die 2.500 paar schoenen per uur verwerkt en eenvoudig is in het gebruik. Aan de ene kant van de gepatenteerde machine gaat de schoen erin en aan de andere kant komt deze er in drie verschillende materialen uit. Dat zijn schuim, rubber en textiel die in korrels of garen uit de machine komen. Van elke duizend kilo schoenen maakt de SRM 380 kilo schuim, 170 kilo rubber en 230 kilo textiel.

Toekomst

Fastfeetgrinded is erin geslaagd een machine te ontwikkelen waar toekomst in zit. Inmiddels hebben merken en winkelketens uit binnen- en buitenland het bedrijf gevonden om oude schoenen te laten recyclen. Onder meer Asics, Decathlon, Adidas en Intersport sturen hun ingezamelde schoenen naar de fabriek in het Noord-Hollandse Zwaag.

Fastfeetgrinded denkt het aantal te recyclen schoenen sterk te kunnen vergroten, ook omdat we als maatschappij in 2030 het gebruik van grondstoffen moeten halveren. Daarom staat het op het punt de fabriek in Zwaag om te ruilen voor een vijf keer zo grote locatie in Wieringerwerf. Ook staat een tweede fabriek in Nederland op de planning evenals een uitbreiding naar Duitsland.