TOP

Familiebedrijf Kerckhoven Shoes in Tilburg bestaat 100 jaar: ‘Onze klanten vertrouwen ons’

Kerckhoven Shoes in Tilburg vierde in mei het 100-jarig bestaan. Schoenvisie sprak Arno en Ineke van Kerckhoven, die hier sinds 1980 als derde generatie de scepter zwaaien, over de kracht van het sympathieke familiebedrijf. “Onze klanten winkelen niet online. Ze willen zeker weten dat ze goede schoenen kopen en vertrouwen ons daar volledig in.”

Eigenlijk waren Arno van Kerckhoven en zijn vrouw Ineke niet zo bezig met het 100-jarig bestaan van hun winkel Kerckhoven Shoes in Tilburg. Maar naarmate het jubileumjaar dichterbij kwam begon het toch te kriebelen. Achteraf zijn ze blij dat ze het hebben gevierd. “We hebben zulke lieve reacties gehad”, zegt Ineke. “Een van onze vaste klanten kwam speciaal langs om te vertellen hoe bijzonder ze het vond. De afgelopen jaren zijn er zoveel mooie schoenenzaken failliet gegaan. Zo’n jubileum is een mooie reden om de slingers uit te hangen.”

Eerbetoon aan de familie

De ondernemers besloten 11 tot en met 19 mei tot feestweek uit te roepen. Dat is de week waarin opa en oma Van Kerckhoven, de grondleggers van het bedrijf, getrouwd zijn. Arno: “We wilden het echt samen met onze vaste klanten vieren. We hebben goodiebags en kortingsvouchers uitgedeeld en een speciale kinderdag met suikerspinnen en een grabbelton georganiseerd.” Vlak voor de start van de feestelijkheden hadden de Van Kerckhovens een familiereünie. “Onze ome Henk zat helemaal te glimmen”, lacht Ineke. “Die was zó trots. We zien de feestweek ook echt aan eerbetoon aan de familie. Zij hebben dit deels gerealiseerd.”

Slimme truc

Het had niet veel gescheeld, of Arno had de schoenenwinkel van zijn ouders niet eens overgenomen. “Als tiener had ik een bijbaantje in de supermarkt. Geweldig vond ik het.” Ineke: “Oh, dat weet ik nog wel. Het was de supermarkt voor en na.” De twee leerden elkaar op de havo kennen. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. “Arno komt uit een gezin met vier kinderen. Zijn moeder had ze het liefst allemaal de schoenen in zien gaan”, vertelt Ineke. “Maar eentje werd slager, weer een ander vrachtwagenchauffeur… Tot alleen Arno over was. Daarop besloot zijn moeder mij als zaterdaghulp aan te nemen. Als zij er is, volgt hij ook wel – dat was het idee. En zo is het ook gegaan.” Arno, lachend: “Ja, dat heeft ze slim gedaan.”

DSC00986

Opa van Kerckhoven

Het verhaal van het Tilburgse familiebedrijf begint tijdens de Eerste Wereldoorlog, als schoenmaker Jules van Kerckhoven van België naar Nederland vlucht. Hij vestigt zich in Tilburg en wordt verliefd op een Nederlands meisje, Anneke Smulders. In 1918 openen ze hun winkel Van Kerckhoven Schoenen. De zaak verhuist in 1972 naar de huidige locatie aan het Besterdplein, een winkelgebied in Tilburg-Noord. De Brabantse stad wordt in die tijd alsmaar groter en het familiebedrijf groeit mee, tot Jules’ vier zonen op een gegeven moment ieder een eigen zaak runnen. Door gebrek aan opvolging zijn er nu nog twee (onafhankelijk opererende) winkels over, waaronder de zaak aan het Besterdplein. Hier zwaaien Arno en Ineke sinds 1980 als derde generatie de scepter.

Van bloemen naar schoenen

“Toen we eenmaal hadden besloten om de zaak over te nemen, zijn we er ook helemaal voor gegaan”, zegt Ineke. “Ik ben opgeleid als bloemist, maar daar doe ik nog maar weinig mee. Het leek ons beter om één ding goed te doen, dan twee dingen half. En in de schoenen kan ik mijn ei ook kwijt. Bij het samenstellen van een boeket zijn er zoveel factoren om rekening mee te houden – voor welke gelegenheid het is, welke bloemen en siertakken ik nodig heb en wat voor vaas… Daar een juiste balans in vinden, dat doe ik nu met de inkoop van onze collecties nog.”

DSC00999

Bekende naam

Kerckhoven Shoes is een bekende naam in Tilburg en omstreken. Het is een echte familiezaak. Mensen kunnen er terecht voor mannen-, vrouwen en kinderschoenen. “Veel klanten kwamen hier als kind al met hun ouders”, zegt Arno. “Tussen hun 15e en 35e zijn we ze even kwijt – dan winkelen ze liever bij de jongere en wat meer trendy winkels in het centrum – maar als ze zelf kinderen hebben komen ze weer bij ons terug.”

Blije klanten

Klanten komen naar Kerckhoven Shoes voor ‘de betere schoenen’ en de persoonlijke service. “In het centrum word je niet meer echt geholpen”, vindt Arno. “Voor mensen die binnenkomen met een bepaalde behoefte – bijvoorbeeld een wandelschoen of iets moois voor de bruiloft van hun kinderen – gaan we echt even zitten. Dat moet ook, want bij de eerste drie of vier modellen die we uitkiezen moet de juiste zitten. Mijn nichtje Cora is daar echt een ster in. Zij staat al vanaf haar zestiende in de winkel. Hoe zij schoenen verkoopt, dat is zo mooi om te zien. Ze verstaat de kunst om mensen blij te maken met iets waarvan ze niet eens wisten dat ze het wilden hebben.”

DSC00992

Vaste gezichten

Kerckhoven Shoes voert bekende merken als Australian, Ecco en Gabor. Gevestigde namen die op internet alom vertegenwoordigd zijn. Veel Tilburgers kopen ze echter liever bij hun vaste schoenenzaak aan het Besterdplein. “Onze klanten winkelen niet online ”, verklaart Ineke. “Ze willen zeker weten dat ze goede schoenen kopen. Ze vertrouwen ons, ook als het gaat om merken die ze niet kennen. Een voorbeeld is het Italiaanse Nero Giardini. De prijs-kwaliteitverhouding is ontzettend goed en daarbij zijn het ook gewoon heel knappe schoenen. Dat wordt dan ook van ons aangenomen.” Klanten komen niet alleen voor de collectie, maar ook voor Arno en Ineke zelf – de vaste gezichten op de winkelvloer. Laatst waren ze voor het eerst sinds tijden eens een zaterdag vrij. Dochters Fenna en Demi (22, een tweeling) namen de honneurs waar. “Stuurden ze aan het eind van de middag een berichtje: ‘Er hebben al zoveel mensen gevraagd waar jullie zijn!’”

Goede boterham

Hoewel beide dochters het leuk vinden om in de weekenden mee te helpen, hebben ze geen plannen om de winkel op termijn over te nemen. Ineke: “Met ons zal het eindigen, vrees ik.” “Ach, we zien wel wat de toekomst ons brengt”, zegt Arno monter. “Het is een mooie zaak waar een goede boterham aan te verdienen valt. Voorlopig is stoppen in ieder geval nog niet aan de orde. Daarvoor zijn we nog veel te jong.”

Arno en Ineke van Kerckhoven

Foto’s: Wilke Wittebrood