TOP

Familiebedrijf Flipse Schoenen stopt na 178 jaar ondernemerschap [interview]

Flipse Schoenen in Arnhem is één van de oudste schoenenbedrijven van Nederland; het familiebedrijf werd in 1840 opgericht door de betovergrootvader van de huidige eigenaar. Door gebrek aan opvolging lijkt er in 2018 een einde te komen aan 178 jaar ondernemerschap. Joris Flipse doet zijn verhaal. "Ik hoop dat er alsnog een geschikte overnamekandidaat opstaat. Dat zou geweldig zijn."

Het mooiste aan zijn vak? Voor Joris Flipse (65) is dat de zoektocht naar een zo eenvoudig mogelijke oplossing voor een voetprobleem. Of die oplossing nu in een op maat gemaakte orthopedische schoen of een simpele aanpassing aan een bestaande confectieschoen zit, dat is hem om het even. “Laatst moest ik voor een klant iets bedenken om haar kleine teen meer ruimte te geven. Toen heb ik bij de schoen een naadje van de binnenvoering losgemaakt. Dat zoiets kleins al zo’n verschil kan maken, vind ik mooi.”

Vijfde generatie

Joris Flipse is samen met zijn vrouw eigenaar van de (semi-)orthopedische schoenenwinkel Flipse Schoenen in Arnhem. Hij is de vijfde generatie Flipse aan het roer. De geschiedenis van het familiebedrijf gaat 178 jaar terug; in 1840 begint zijn betovergrootvader als maatschoenmaker in Arnhem. “Dat was toen nog een heel ander beroep dan nu”, vertelt Flipse. “Een schoenmaker maakte schoenen, een schoenlapper repareerde ze. Mijn betovergrootvader vervaardigde maatschoenen voor de adel uit de regio. Flipse Schoenen is al sinds 1894 Hofleverancier. Om de wildgroei aan hofleveranciers op te schonen, heeft prinses Beatrix ingevoerd dat het predicaat iedere 25 jaar opnieuw aangevraagd moet worden. Ik denk dat mijn bedrijf een van de weinigen is die het wapen voor de vijfde keer uitgereikt heeft gekregen.”

Luxe positie

Zijn voorouders beginnen in de Arnhemse Nieuwstraat en verhuizen vervolgens naar de Koningstraat. In 1909 laat zijn opa in diezelfde straat een heel nieuw pand bouwen, een moderne winkel met daarachter een werkplaats waar voornamelijk maatschoenen worden geproduceerd. Joris Flipse stapt in 1970 als schoenmaker in het familiebedrijf in. Na acht jaar komt hij min of meer noodgedwongen aan het roer, omdat zijn vader onverwacht overlijdt. Onder zijn leiding worden de volgende stappen gezet en verhuist Flipse Schoenen in 1995 van de Koningstraat naar de Beekstraat. Het nieuwe pand staat precies achter de oude winkel; daartussenin worden een nieuw magazijn en werkplaats gebouwd. Flipse beschouwt het als een hoogtepunt uit zijn loopbaan. “Mijn accountant vond investeren in nieuwbouw kapitaalvernietiging, maar ik heb er al die jaren heel prettig gewerkt. Van een straat met veel traffic gingen we naar een echte bestemmingslocatie. Klanten kwamen veel gerichter binnen. Dat bracht ons in de luxepositie de schoenenwinkel op zaterdag te sluiten.”

Ambachtsman

Flipse Schoenen combineert zorg met retail. Klanten kunnen er terecht voor comfort- en gemakschoenen, pedicure behandelingen, luxe orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen, orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC), voetbedden en reparaties. In de winkel worden de merken Durea, FinnComfort, Ganther, Giesswein, Gijs, Hartjes, Hassia, Piedro, Rembrandt, Rohde, Sockwell, Solidus en Stuppy verkocht. Flipse is een ambachtsman; nog steeds heeft het bedrijf een eigen werkplaats waar hij (orthopedische) schoenen maakt en repareert.

Jarenlange zoektocht

De lange familiegeschiedenis ten spijt, lijkt het erop dat het boek dit jaar wordt gesloten. Flipse hoopte aanvankelijk dat zijn zoon Michiel, die orthopedisch technoloog en podotherapeut is, hem zou opvolgen. “Helaas zag hij het niet zitten om de retailtak over te nemen, vanwege het rendement van de winkel ten opzichte van onze andere activiteiten. Hetzelfde geldt voor mijn medewerkers. Daarna heb ik samen met Inretail drie jaar lang naar een geschikte opvolger gezocht, maar die heb ik tot nu toe nog niet gevonden.”

Flipse Schoenen

Trouw aan bedrijfsfilosofie

Hij gelooft best dat de detailhandel ‘op dit moment niet de meest economische gang van zaken is’. De winkel afstoten zou echter afbreuk doen aan de filosofie van zijn bedrijf. “Ons ideaal is altijd geweest om mensen met voetproblemen een zo goed mogelijke oplossing te bieden. Daarbij is de juiste schoen een bepalende, zo niet doorslaggevende factor. Ik hanteer een duidelijke stelregel: dat een steunzool slechts een hulpmiddel is om een slecht passende schoen beter passend te maken. Het eerste waar wij bij onze klanten naar kijken, is wat voor schoenen ze dragen. Daarnaast denk ik dat mensen met voetproblemen makkelijker een schoenenwinkel binnenstappen, dan een orthopedische praktijk.”

Moeilijke beslissing

Zelf merkt de ondernemer dat de combinatie van retail en zorg hem een beetje boven het hoofd is gegroeid. “Ik moet het toch een keer rustiger aan gaan doen – ik ben tenslotte al 65. Maar het is voor mij ontzettend moeilijk om de winkel te sluiten. Mocht er zich de komende periode alsnog een geschikte overnamekandidaat melden, dan zal ik diegene alle medewerking verlenen. Ik zou het geweldig vinden als de 178-jarige geschiedenis van ons bedrijf verder wordt voortgezet. Niet alleen voor onze familie, maar ook voor onze vaste klanten. Die weten niet waar ze nu naartoe moeten, want wat wij bieden is in Arnhem verder niet te vinden. Terwijl onze doelgroep alleen maar verder zal groeien – mensen worden immers steeds ouder en leven vaak ook ongezonder.”

Geen afscheid nemen

Rustiger aan doen is één ding, maar aan stoppen met werken denkt Flipse nog niet. Hij gaat in ieder geval voor de komende twee jaar voor twintig uur per week bij een collega-orthopedisch schoenmaker in dienst, die zijn klantenbestand van hem overneemt. “Ik heb mijn vaste klanten uitgenodigd om met me mee te gaan. Ik kan nog geen afscheid nemen van het werk als schoenmaker. Daarvoor vind ik het veel te leuk.”


Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem voor meer informatie contact op via info@flipseschoenen.nl of 026-4423830.

Meer info: www.flipseschoenen.nl

Foto: Flipse Schoenen