TOP

Familiebedrijf A. Holland Schoenen in Nijmegen viert 95-jarig bestaan

Een groot feest zit er op het moment niet in, maar dat mag wat A. Holland Schoenen in Nijmegen betreft de pret niet drukken. Het familiebedrijf bestond op dinsdag 1 juni 95 jaar en dat wordt de hele week gevierd.

A. Holland Schoenen is een bekende naam in Nijmegen en omstreken. Het familiebedrijf richt zich al sinds het allereerste begin in 1926 op comfortschoenen en hiervoor weten veel klanten de weg naar Plein 1944 nog steeds te vinden. Naast merk- en pasvormschoenen voor vrouwen heeft de winkel een uitgebreid aanbod in grotere maten. Klanten vinden er een breed aanbod van merken als Durea, Finncomfort, Gabor, Lerora, Waldläufer, Wolky en Xsensible.

Rijke geschiedenis

Een 95 jaar oude schoenenwinkel als A. Holland Schoenen kan niet anders dan een rijke geschiedenis hebben, zo blijkt uit een verhaal in De Gelderlander. Het bedrijf wordt in 1926 opgezet door Albertus Holland die ook zelf orthopedische schoenen en voetbalschoenen maakt. Daarnaast kunnen klanten er terecht voor pedicure- en manicurebehandelingen en voor het repareren van kousen. In 1972 neemt zoon Albert Holland op 23-jarige leeftijd het bedrijf over van zijn vader. Het bedrijf bestaat op dat moment uit vijf winkels en hij brengt dit terug naar twee vestigingen. In 2015 neemt Sanne Roovers het stokje van haar vader over. Zij besluit met één winkel verder te gaan. Op dit moment leidt zij het familiebedrijf met haar ouders op de achtergrond. Het contact met de klant is wat Sanne drijft. “Er is niks zo leuk om een klant blij te mogen maken. We ontvangen veel klanten met voetproblemen en/of steunzolen, die in het begin geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Niet elke schoen is geschikt voor eigen zooltjes, als je dan laat zien wat er allemaal mogelijk is beginnen sommige mensen helemaal te stralen. Daar doe ik het voor.”

Lees ook: 5 ondernemerslessen van Sanne Roovers (A. Holland Schoenen): ‘Focus is het sleutelwoord’

Hoogte- en dieptepunten

Het 95-jarig bestaan van A. Holland Schoenen heeft hoogte- en dieptepunten gekend. De economische crises en de coronacrisis werden en worden ook in Nijmegen gevoeld, maar in 95 jaar heeft de winkel slechts drie keer zijn deuren moeten sluiten. Dat was door de krakersrellen, de coronacrisis en het bombardement op Nijmegen in 1944. Bij dat bombardement werden de winkel en de bovenwoning volledig verwoest. Albertus Holland verloor hierbij zijn vrouw en drie kinderen en personeel en klanten kwamen in de schoenenwinkel om het leven. Een museum met een aandenken aan de vorige schoenenwinkel en zeventig jaar schoenengeschiedenis die volgde, is tegenwoordig te vinden in de kelder van A. Holland Schoenen aan Plein 1944.

Toekomstplannen

Maar een rijke geschiedenis ten spijt, de jongste generatie kijkt vooral naar de toekomst. De coronacrisis heeft Sanne Roovers nieuwe inzichten gegeven en er staan dan ook nog een aantal grote veranderingen op de planning van dit jaar. “We blijven niet stilstaan en ik wens nog veel meer mensen kennis te laten maken met ons bedrijf. Over vijf jaar behalen we ons 100-jarig bestaan en ik hoop dat ik de vorige generaties van ons familiebedrijf trots kan maken”, vertelt Sanne in De Gelderlander. Maar op dit moment viert A. Holland Schoenen eerst een bescheiden feestje. Van 1 tot en met 6 juni ontvangen klanten bij de aankoop van een paar schoenen leuke extra’s met als hoofdprijs de kans om het aankoopbedrag terug te winnen.

Beeld: Van Rietschoten Design (winkel) / archief Schoenvisie (portret)