TOP

Faillissement voor wholesale-tak Fred de la Bretonière, moederbedrijf staat op omvallen

De wholesale-tak van het schoenenmerk Fred de la Bretonière is op 5 maart 2019 failliet verklaard. Dat meldde Quote zaterdag. De Bretonière Groep heeft inmiddels een persbericht verspreid, waaruit blijkt dat ook het faillissement voor het moederbedrijf is aangevraagd.

De rechtbank in Den Bosch heeft op dinsdag 5 maart het faillissement uitgesproken voor de bv Wholesale I. In die bv zitten de groothandelsactiviteiten van het schoenenmerk. Dat meldde Quote op zaterdag 9 maart na wat speurwerk. “Op het eerste oog is de naam van de bv nietszeggend. Een oplettende lezer wees ons echter op de statutaire naamsverandering die nog geen maand voor het faillissement is doorgevoerd. En daar wordt het interessant. De op 6 maart jl. gefailleerde Wholesale I BV heette op 8 februari namelijk nog gewoon Bretonière Wholesale B.V.. Het betreft hier dus niet een non-descript BV-tje, maar de groothandelstak van Fred de la Bretonière.”

Het moederbedrijf Bretonière Group bv is sinds november 2014 eigendom van Karmijn Participatie V bv, het investeringsvehikel van Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke, die ook geld hebben zitten in kledingbedrijven Marlies Dekkers en King Louie.

Hoop op doorstart

Volgens Quote was zaterdag zowel ceo Dennis Mok als Karmijn Kapitaal onbereikbaar voor commentaar. Wel heeft Dennis Mok zondag 10 maart een persbericht verstuurd. Daarin bevestigt hij het faillissement van de wholesale-tak en de faillissementsaanvraag van de andere onderdelen. Ook hoopt hij dat er een doorstart kan worden gerealiseerd.

“Damesschoenenbedrijf Bretonière Group heeft faillissement aangevraagd. De schoenensector verkeert al jaren in zwaar weer. Ook voor Bretonière Group hebben de marktomstandigheden geleid tot aanhoudend teruglopende omzetten. De afgelopen periode is door betrokkenen gewerkt aan een duurzame toekomst. Daarbij is gezocht naar een strategische partner, maar deze inspanningen hebben niet geleid tot een overname.”

“Afgelopen week ging één bedrijfsonderdeel, verantwoordelijk voor de groothandelsactiviteiten, failliet. Inmiddels is ook het faillissement van de overige bedrijfsonderdelen, waaronder de eigen winkels en de webshop, aangevraagd. Verwacht wordt dat het faillissement aanstaande dinsdag zal worden uitgesproken. Vooralsnog zijn de winkels en webshop open.

“De schoenensector heeft niet kunnen profiteren van de economische opleving. Sinds het einde van de economische crisis zijn de omzetten in de branche blijven dalen, in totaal inmiddels met 25%.”

“De directie betreurt het faillissement ten zeerste en hoopt dat er voor de iconische merken en de gepassioneerde en loyale medewerkers een doorstart kan worden gerealiseerd met een nieuwe eigenaar.

“In het licht van een mogelijke doorstart kunnen op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan.”

Verliezen

Volgens Quote noteerde de wholesaletak in 2017 een schuldenpost van 3,4 miljoen. De overkoepelende Bretonière Holding BV noteerde de laatste jaren ook weinig feestelijke cijfers, aldus het zakenblad. In 2016 bedroeg het verlies onder aan de streep €1,8 miljoen, een jaar later werd €2,2 miljoen verlies geleden.

In 2014 zei oprichter Fred de la Bretonière nog “Het bedrijf komt in een nieuwe fase. Vanuit het buitenland is de vraag naar onze producten groot. Ik heb er groot vertrouwen in dat Karmijn samen met het huidige managementteam de internationale groeiplannen kan uitvoeren.” Met de overname wilde het Nederlandse schoenen- en tassenmerk Fred de la Bretonière verder groeien in het binnen- en buitenland.

Over Fred de la Bretonière

Fred de la Bretonière begon in 1970 met het maken van lederen tassen, riemen en sandalen. Onder de merken Fred de la Bretonière, Shabbies Amsterdam en sinds 2 jaar ook het sneakermerk Fretons worden de producten zowel in de twaalf eigenwinkels in Nederland als via vele schoenen- en kledingwinkels verkocht. Het merk heeft ook een eigen winkel in Antwerpen, België. Daarnaast worden de schoenen en tassen onder andere verkocht in Duitsland, België, Scandinavië en Canada.