TOP

Faillissement voor New Steps en Rockport

Afgelopen maand zijn er twee grote schoenenbedrijven failliet verklaard: het Nederlandse New Steps, bekend van Yellow Cab, en de Amerikaanse en Canadese tak van Rockport. Rockport is in de tussentijd al overgenomen, voor New Steps is de toekomst nog onzeker.

Faillissement New Steps

Op dinsdag 22 mei 2018 heeft de rechtbank in Zeeland-West-Brabant het Nederlandse schoenenmerk New Steps B.V. failliet verklaard. Het bedrijf is eigenaar van Yellow Cab. Als curator is Bas Jacobs van Van Ewijk Advocaten Mediators aangesteld. Hij vertelt aan Schoenvisie dat er in het verleden een aantal foutieve leveringen zijn geweest, waardoor New Steps in de problemen is geraakt. Het gaat hierbij om zowel te late leveringen, als om een slechte kwaliteit van de schoenen. “Dan kom je van de regen in de drup. Het bedrijf had een vrij strak aflossingsschema met de banken en dat loopt gewoon door, terwijl de inkomsten minder worden. Hoewel het dan nog niet heel slecht gaat, wordt het natuurlijk wel een probleem.”

Wat betekent dit voor de Nederlandse winkelier? De schoenen die in de winkel staan, kunnen znder problemen worden verkocht. Voor de wintercollectie 2018-2019 blijft het nog onzeker of deze wel wordt uitgeleverd. “Er zijn verschillende partijen die interesse hebben getoond, maar hoe concreet dat is, heb ik nog niet in beeld. Als er nog meer geïnteresseerden zijn, kunnen ze zich altijd bij mij melden.” Dit kan door te mailen naar insolventie@vanewijkadvocaten.nl.

Faillissement Rockport

Op maandag 14 mei 2018 heeft het Amerikaanse schoenenmerk Rockport het faillissement aangevraagd voor de Amerikaanse en Canadese tak. Dat weet de Amerikaanse krant Boston Globe te melden. Volgens Rockport blijkt de ontkoppeling van Adidas complexer, langer en duurder dan gepland. Het merk wordt in 1986 namelijk overgenomen door Reebok, maar in 2006 koopt Adidas Reebok op, dus ook Rockport. De Duitse sportkledinggigant verkoopt negen jaar later Rockport aan New Balance Holdings en Berkshire Partners voor $280 miljoen.

Naast de moeilijke scheiding van Adidas, had Rockport ook te maken met de sluiting van drie fabrieken. Hierdoor werd het bedrijf gedwongen om haar activiteiten te verplaatsen en veel meer geld uit te geven aan verzendingen. Ook raakte het merk in een conflict met een van haar logistieke dienstverleners en had het moeite met de verschuiving naar online.

De activa van Rockport zijn in de afgelopen weken voor $150 miljoen verkocht aan private equity-onderneming Charlesbank Capital Partners. Volgens de overeenkomst blijven de schoenen van Rockport aangeboden via retailers zoals Macy’s en Lord & Taylor, die samen goed zijn voor 57 procent van de omzet. Charlesbank heeft echter niet gezegd of het de zestig monobrand stores van Rockport in Amerika en Canada open houdt.

Het lukte Schoenvisie niet om met Rockport in contact te komen.