TOP

Faillissement voor fysieke schoenenwinkels Cafe Moda

De fysieke schoenenwinkels van Cafe Moda zijn op 23 april 2013 failliet verklaard.

Het faillissement betreft alleen de fysieke winkels en dus niet de webshop van de schoenenretailer, want dat zijn twee aparte bv’s. “De webshop is nog wel bereikbaar, maar de bestelmodule is uitgeschakeld,” zegt curator Ivo Stolting.

Het schoenenbedrijf had de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Breda en Dortmund (Duitsland) al één voor één gesloten en alle medewerkers ontslagen. Sinds 1 januari 2013 is de laatste winkel in Breda ook dicht.

Zalando en Wehkamp
Eigenaar van Cafe Moda, Jan van der Linden, zegt dat de webwinkel weliswaar niet failliet is, maar dat de online activiteiten van zijn bedrijf nu ook definitief gestopt zijn.

“We konden niet meer op tegen de concurrentie van grote spelers als Zalando en Wehkamp. Daarnaast hadden we last van de btw-verhoging en de starheid van de banken”, vertelt Van der Linden aan de redactie van Schoenvisie.

De merknaam Cafe Moda is verkocht aan de firma Henkelman. “Mijn vrouw Inge gaat het bedrijf adviseren bij de ontwikkeling van de collectie. In september zal de collectie op de GDS worden gepresenteerd,” aldus Van der Linden.  

Teruglopende omzet
Volgens de curator is de oorzaak van het faillissement een teruglopende omzet die de totale schoenenbranche parten speelt.

Stolting acht de kans op een doorstart zeer klein, “De eigenaren hebben afgelopen half jaar zelf geprobeerd om een doorstart  te maken, maar dat is dus niet gelukt. Er zijn geen winkels meer, dus er is niets om te verkopen. Er is alleen nog een vooraad van 1000 tot 1100 paar schoenen”, meldt de curator aan de Schoenvisie-redactie. Daar zal waarschijnlijk een opkoper voor worden gezocht. 

Kalverstraat
Cafe Moda werd in 2003 opgericht door het echtpaar Inge Smits en Jan van der Linden. De eerste schoenenwinkel opende in de Kalverstraat in Amsterdam. De online winkel werd in april 2009 gelanceerd.

Cafe Moda verkocht snel wisselende collecties trendy vrouwenschoenen. Naast een private label-collectie waren er ook young fashion merken als S.Oliver, Bronx en La Strada verkrijgbaar.