TOP

Expositie-tip: Museum Jan eert oeuvre en invloed van schoenontwerper Jan Jansen

Jan Jansen viert dit voorjaar zijn tachtigste verjaardag. De nieuwe expositie ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design’, vanaf april 2021 te zien in Museum Jan in Amstelveen, eert het omvangrijke oeuvre van de bekende schoenontwerper en toont zijn invloed op een nieuwe generatie Nederlands ontwerptalent.

‘The crazy shoe maker’, zo werd Jan Jansen door Vogue Italia al eens liefkozend genoemd. De bekende Nederlandse ontwerper zit al meer dan zestig jaar in het vak en heeft in die tijd duizenden schoenen bedacht en gemaakt. Kleurrijke, extravagante en vaak grensverleggende ontwerpen zijn het, zoals zijn beroemde ‘Bamboeschoen’ uit 1973 (zie hoofdfoto), met een rotan constructie als zool.

Parallellen met nieuwe generatie

De nieuwe tentoonstelling ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design’ in Museum Jan in Amstelveen eert het omvangrijke oeuvre van de bekende schoenontwerper én laat de parallellen zien met het werk van een nieuwe generatie Nederlandse designers. De expositie licht opvallende aspecten van Jansen ontwerpstijl uit en presenteert die naast ontwerpers die – al dan niet beïnvloed door Jansen – een soortgelijke werkwijze hebben. “Om de generatie-overstijgende invloed van zijn werk te laten zien”, aldus Museum Jan. “En jong talent een podium te bieden.”

Van Adduchi tot Laport

Zo vertoont Jansens patchwork volgens gastcurator Lisa Goudsmit overeenkomsten met de manier waarop couturier Ronald van der Kemp (RVDK) zijn stoffen hergebruikt en sluit zijn kleurgebruik aan op de ‘felgekleurde vrolijkheid’ van modeontwerper Bas Kosters. Een ander Nederlands talent dat langskomt, is modeontwerper Karim Adduchi, die met outfits van traditionele Berbertapijten een moderne interpretatie op een oud ambacht brengt – een aspect dat ook Jansens werk kenmerkt. Goudsmit: “En de manier waarop David Laport natuurwetten tart met zijn plissé die als ‘opwaaiende rokken’ omhoog blijft staan, doet denken aan zijn beroemde ‘zweefhak’.” Aansluitend op de tentoonstelling brengt Jansen zijn memoires uit, gesigneerd en gelimiteerde oplage, die zijn vormgegeven door zijn zoon Lok Jansen.

Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design is tot en met 29 augustus 2021 te zien in Museum Jan, Dorpsstraat 50 in Amstelveen. Ga voor meer informatie naar museumjan.nl en houd schoenvisie.nl in de gaten voor een interview met Jan Jansen, waarin we terugblikken op een carrière van meer dan 60 jaar in de schoenenbranche.

Beeld: Jan Jansen, Museum Jan