TOP

Erfgoed Moergestel: een monument voor de schoenenbranche [interview] *

Grote namen hebben hun krachten gebundeld voor een monument voor de schoenenbranche in Moergestel. Kerngroepslid Frans van Bommel – oud-directeur van Van Bommel – vertelt aan Schoenvisie: “We willen dat onze nazaten nooit vergeten dat schoenen de belangrijkste vorm van levensonderhoud van Moergestel was.”

Hij is al 13 jaar met pensioen, maar is niet weg te slaan uit de schoenenwereld. Samen met een aantal grote namen uit de schoenenbranche, heeft Frans van Bommel (oud-directeur van Van Bommel) namelijk de Stichting Behoud Identiteit en Beheer Erfgoed Moergestel in het leven geroepen. Schoenvisie sprak hem hierover:

 

Hoe is Erfgoed Moergestel ontstaan?

 

“Moergestel is een schoenendorp, al meer dan 200 jaar. Het ene bedrijf na het andere is daar verdwenen ook al wonen er nog enorm veel mensen die iets met schoenen of leder verwerkende industrie te maken hebben. Het initiatief kwam van Hans Denissen – voorzitter van de dorpsraad – die met het idee kwam om een bestuur te vormen en te komen tot een gedenkteken voor al die mensen die ooit in de schoen- en lederindustrie in Moergestel hebben gewerkt.”

 

Waarom moet er speciaal voor hen een monument komen?

 

“Langstraat zijn de dorpen – te beginnen met Waalwijk – waar allemaal schoenenindustrie was. Maar Moergestel ligt buiten de Langstraat. Het scheelt maar iets van twintig kilometer maar bij de Langstraat wordt Moergestel nooit genoemd, terwijl het wel een belangrijk dorp is voor de industrie. Toen ik bij Van Bommel begon te werken had je er AvanG, Duifjes, Cirred Lederwaren, De Gelaarsde Kat, Het Gouden Muiltje, Ligtvoet Shoes, CSO. Uit Moergestel kwamen  meer kwaliteitsproducten dan kwantiteit. Daaraan is het een eerbetoon.”

 

“De meeste Brabanders weten wel dat Moergestel een schoenendorp was, maar we willen een gedenkteken dat onze nazaten ook nooit zullen vergeten dat schoenen en leer de belangrijkste vormen van levensonderhoud in het dorp waren. Het zou zonde zijn als dat over honderd jaar helemaal vergeten is.”

 

Hoe gaat het monument eruit zien?

 

“Moergestel heeft een kerk – wat natuurlijk het centrum is van het dorp. Links van de kerk is een plein waar het monument komt te staan, op het meest centrale punt van Moergestel. Het beeld wordt in brons uitgevoerd en is levensgroot. Het wordt een staande man die een paar schoenen beoordeelt. In bijna alle afbeeldingen van een schoenmaker, zit een man op een krukje met de hand een schoen te maken. Wij willen een gedenkteken neerzetten zoals het er nu ook nog steeds aan toe gaat: het beoordelen van een paar schoenen door een vakman.”

 

Komen er ook namen op te staan?

 

“Er komen alleen namen bij te staan van sponsors. We gaan namelijk een crowdfundingsite starten om geld binnen te halen voor het monument. Er komen geen namen van de bestaande schoenfabrikanten op.”

 

Wat opvallend, het is een monument voor de schoenenbranche in Moergestel maar de bedrijven die er zaten worden niet genoemd…

 

“Als een bedrijf bereid is minimaal € 1.000,- te betalen, dan wel. Dat hoeft dus geen schoenen gerelateerd bedrijf te zijn. Persoonlijk vind ik het ook niet nodig dat de schoenfabrieken er allemaal op staan. Wellicht vergeet je een bedrijf aangezien het er erg veel zijn. Dan zouden alle bedrijven die ooit hebben bestaan erop moeten komen. Ik zou daar als bestuurslid ook op tegen zijn.”

 

Wat moet er nu nog gebeuren?

 

“Op 16 november wordt de crowdfundingwebsite gelanceerd maar mensen kunnen ook nu al storten op NL21 RABO 0116 9956 45. We hopen € 17.000,- binnen te harken en ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Er zijn genoeg mensen die affiniteit met de schoenenindustrie hebben, vooral in Moergestel en omgeving.”

 

Als het monument er staat, wordt de stichting dan opgezegd?

 

“Nee, ons doel is dat er in Moergestel in de toekomst meer dingen te doen zijn dan alleen zo een monument.”