TOP

Eindelijk cao-akkoord voor schoenendetailhandel

Na bijna tien jaar heeft de schoenendetailhandel per 1 juli 2013 eindelijk weer een cao. Dat meldt brancheorganisatie Inretail.

De nieuwe cao geldt niet voor leden van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen. De afgelopen twee jaar  werden er verschillende pogingen gedaan om samen met deze vereniging tot een cao te komen, maar dat bleef zonder resultaat.

Nadat in november 2012 een poging om met de vakbonden over collectieve arbeidsvoorwaarden in gesprek te gaan mislukte, kwamen begin dit jaar de cao-besprekingen in een stroomversnelling. Inretail stelde aan de cao-commissie en de branchecommissie Schoenen voor om zich aan te sluiten bij de mode en sport cao. Dit kreeg goedkeuring van alle betrokken partijen. De naam van deze cao verandert in Fashion & Sport Inretail cao.

Geen hogere loonkosten  
Volgens Inretail is het beste nieuws dat de nieuwe cao niet tot hogere loonkosten leidt. Tegelijk krijgt de branche wel structuur en duidelijkheid geboden op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Dit laatste is volgens de brancheorganisatie belangrijk, want de afgelopen tien jaar bleef er  een aanhoudende vraag naar een nieuwe cao. Tijdens besprekingen met medewerkers over arbeidsvoorwaarden hadden ondernemers in de schoenendetailhandel geen enkel houvast.

Afspraken
Per 1 juli 2013 gelden de afspraken uit de Fashion & Sport Inretail cao ook voor de schoenendetailhandel. De belangrijkste afspraken die met de vakbonden werden gemaakt:

– De toeslag voor werken op zaterdagmiddag en koopavonden verdwijnt. Nieuwe medewerkers krijgen geen extra vergoeding voor het werken op deze uren. Voor huidige medewerkers die nu wel een toeslag ontvangen, geldt een compensatieregeling. (Zie toelichting in de bijlage.)

– De werkweek voor een fulltime medewerker gaat van 37 naar 38 uur. Medewerkers die vanaf 1 juli in dienst komen hebben dan voor 38 uur werken recht op het huidige adviesloon voor 37 uur (voor loonschalen zie de website van Inretail). Huidige medewerkers kunnen 37 uur blijven werken en houden dan hun huidige loon. Als je een 38-urige werkweek overeenkomt, dan moet ook een uur meer uitbetaald worden.

– Voor 1 oktober wordt een systeem van functiewaardering ingevoerd in de branche. Hieraan gekoppeld wordt een ander loongebouw, met 9 loonschalen i.p.v. 6, van kracht. Dit leidt niet tot hogere loonkosten binnen de looptijd van de cao. Inretail gaat helpen om dit systeem in te voeren en organiseert hiervoor in het najaar hulp-sessies.

– Van overwerk is sprake bij een werkdag langer dan 10 uur. De toeslag is dan 25 procent. Ook is er sprake van overwerk als er in vier aaneensluitende weken meer dan 160 uur is gewerkt. De overwerktoeslag is dan 50 procent van het uurloon.