TOP

Einde anti-dumpingsmaatregel in zicht

De Europese schoenindustrie (CEC) pleit niet langer voor handhaving van de Europese importheffing op schoeisel uit uit China en Vietnam. Daardoor kunnen schoenen uit deze landen goedkoper worden.

CEC-voorzitter Vito Artioli zei dit na een gesprek met de Europese Commissaris voor Handel, Karel de Gught. De Europese schoenproducenten stellen als voorwaarde dat de Europese Unie de invoer van schoenen uit China en Vietnam scherp in de gaten houdt. De Gught heeft toegezegd dat de import wekelijks zal worden gecontroleerd.

“We hebben niet langer de steun van de overheden,” zegt Artioli over de ommezwaai van zijn organisatie. “Als we zouden blijven vragen om verlenging, zouden we de strijd zeker verliezen. Daarom kiezen we ervoor op andere garanties in te zetten.”

Vermelding land van herkomst 
De schoenenproducenten willen dat op alle schoenen het land van herkomst wordt vermeld. De Eurpese Commissie gaat de regelgeving voor de labels bekijken. Consumenten kunnen op die manier bewuster kiezen tussen bijvoorbeeld een goedkoop of een duurder, maar beter en milieuvriendelijker product.

Behalve CEC-voorzitter is Artioli ook president van Anci, de Italiaanse vereniging van schoenfabrikanten. De Italiaanse schoenenindustrie was altijd de grootste tegenstander van de afschaffing van de invoerheffing op schoeisel uit China en Vietnam.

De maatregel werd in 2006 ingevoerd. De EU hanteert een anti-dumpingsheffing van 16,5 procent op de importprijs van Chinese schoenen en 10 procent op die van schoenen uit Vietnam.

Snel toenemende import
De regeling moest Europese schoenenproducenten tegen de snel toenemende import van schoenen uit de Aziatische landen beschermen. Tussen 2001 en 2005 steeg de import van leren schoenen uit China met 1000 procent en de Vietnamese import nam met 100 procent toe. De anti-dumpingsmaatregel liep in eerste instantie tot 2008, maar werd daarna nog twee keer verlengd. De laatste verlenging dateert van maart 2010 en loopt op 31 maart dit jaar af.

Geen verlenging
Nu de Europese schoenindustrie haar eis staakt, heeft de heffing haar langste tijd gehad, denkt Europarlementariër Toine Manders . Manders verwacht geen verlenging meer omdat steeds meer regeringen een vrije markt willen. Ook binnen Europa zijn veel landen, waaronder Nederland, Zweden en Groot-Brittannië voor afschaffing van de heffing. Zo’n 30 procent van alle schoenen op de Europese markt komt inmiddels uit China en Vietnam.