TOP

Een nieuwe bestemming voor duurzame leren producten

In Ethiopië werken looiers en producenten aan duurzame, chroomvrije tassen, schoenen, jassen en accessoires, samen met MVO Nederland, Solidaridad en het Nederlandse chemieconcern Stahl. Vier producenten uit Ethiopië stellen zich voor tijdens een webinar voor Europese inkopers, op donderdag 17 september 2020.

Schrijf je in voor de webinar op donderdag 17 september 2020 van 14:30-16:30

Een groeiend aantal Europese inkopers ontdekt Ethiopië als productieland voor leren artikelen. Zo heeft het Nederlandse schoenenmerk Dechase Ethiopië als productiebasis. Dit Amsterdamse schoenenmerk werkt samen met The Green Tanning Initiative aan de ontwikkeling van chroomvrij leer en zet ontwikkelingsprogramma’s op voor lokale gemeenschappen. 

Duurzaam, chroomvrij leer 

Tijdens de webinar vertelt Tatek Yirga van Batu Tannery, hoe zijn bedrijf samen met het Nederlandse chemiebedrijf Stahl werkt aan de ontwikkeling en productie van duurzaam leer. Dit leer vergt minder energie, water en zout tijdens de productie en bevat bovendien geen chroom.  

Daarnaast zijn er presentaties van Pittards, een Brits leerbedrijf met een looierij en productielocatie voor handschoenen, tassen en accessoires in Ethiopië. Ook Pittards is verbonden aan het Green Tanning Initiative.  

Verder spreekt Hirut Zeleke van Shir Shir, een producent van leren tassen. Dit bedrijf maakt optimaal gebruik van restmateriaal. Tot slot is er een presentatie van Entoto Beth, een fair trade bedrijf dat vanuit Ethiopië wereldwijd leren accessoires verkoopt, gemaakt door HIV-positieve vrouwen in Addis Abeba.  

Green Tanning Initiative 

Waarom sourcen in Ethiopië? De inkoopprijzen zijn concurrerend, mede dankzij het ontbreken van invoerbelasting (GSP). De ‘minimum order quantities’ zijn (zeer) klein en als je kritisch zoekt, is kwaliteit goed te vinden.  

Verbeteringen zijn ook nodig. De arbeidsomstandigheden kunnen in veel gevallen beter. Het gevaar van een onleefbaar loon ligt op de loer. Ook is het voor veel werknemers moeilijk om zich te verenigen in een vakbond. Kinderarbeid komt daarentegen niet of nauwelijks voor in de looierijen en fabrieken, evenals excessief overwerk. 

Ontwikkelingsorganisaties MVO Nederland en Solidaridad hebben de handen ineengeslagen met het Nederlandse bedrijf Stahl om de productie van leer in Ethiopië duurzamer te maken en arbeidsomstandigheden bij de aangesloten bedrijven te verbeteren. Hun Green Tanning Initiative wordt gesteund door de Europese Commissie.