TOP

Duizenden euro’s boete voor ‘duurste winkel van Nederland’

Karmaloog, de ‘duurste winkel van Nederland’, moet duizenden euro’s boete betalen voor het verkopen van illegaal leer.

De rechtbank in Amsterdam heeft modewinkel Karmaloog op woensdag 6 juni 2018 een geldboete opgelegd van €25.000,-, waarvan € 10.000,- voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De eigenaren van de boetiek zijn beschuldigd van het in bezit hebben van meerdere producten die zijn gemaakt van beschermde diersoorten, terwijl ze daar niet de juiste vergunning voor hadden. Het gaat hierbij om python-, anaconda- en krokodillenleer.

“Ter onderbouwing van haar strafeis heeft de officier van justitie aangevoerd dat ook startende ondernemers zich aan de regels moeten houden, zeker waar het betreft (internationale) regelgeving die ziet op de bescherming en instandhouding van diersoorten”, staat er in het vonnis. “Zij verwijt verdachte dat zij zich onvoldoende heeft vergewist van de regels waaraan zij zich moest houden. Ook heeft zij ermee rekening gehouden dat het gaat om producten die voor veel geld met aanzienlijke marge worden verkocht.”

Onderschept op Schiphol

Het balletje begon te rollen toen de douane op luchthaven Schiphol op 9 mei 2016 een pakket uit Thailand onderschepte met daarin leer van de Siamese krokodil. Voor de zending was wel een Thaise CITES-uitvoervergunning afgegeven, maar niet de vereiste CITES-invoervergunning. CITES is een internationale overeenkomst over de verkoop van bedreigde planten en diersoorten en staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Nadat de partij krokodillenleer in bewaring was genomen, is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ingeschakeld. Zij heeft vervolgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit verzocht een inspectie uit te voeren. Op 13 juni 2017 zijn 105 items in bewaring genomen.

Karmaloog

De Apeldoornse ondernemers Racho Bajadjan en Nezir Yozgat, beiden toen 25 jaar oud, openen begint april 2016 hun modewinkel Karmaloog. De twee noemen Karmaloog de ‘duurste winkel van Nederland’. Er zijn schoenen van 40.000,- te vinden en jassen van een ton. Bajadjan ontwerpt de items en Yozgat is verantwoordelijk voor het zakelijke deel van het bedrijf.