TOP

Duitse schoenenindustrie 10 procent minder omzet

De economische crisis heeft ook de Duitse schoenindustrie in de eerste helft van 2009 geraakt. De omzet daalde met bijna 10 procent tot €986 miloen euro.

Dat berichtte Ralph Rieker, voorzitter van de Duitse federatie van schoenfabrikanten (HDS) tijdens een persconferentie op de GDS in Düsseldorf op vrijdag 11 september.

Cijfers 
De export daalde met 17,7 procent het hardst. Weliswaar hadden de schoenfabrikanten hun prognoses voor dit jaar flink bijgesteld, maar een teruggang van 10 procent kun je zo maar niet wegpoetsen, aldus Rieker. Voor geheel 2009 verwacht hij ongeveer eenzelfde teruggang in omzet. Het aantal medewerkers in de Duitse schoenindustrie is, in tegenstelling tot het economische tij, licht (met 1,4%) gestegen tot 10.533 (geteld bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers).

Pleidooi 
Ralph Rieker hield een pleidooi voor het niet verhogen van de belastingen, want ‘dat is slecht voor de koopkracht en de kooplust en werkt dus contraproductief in deze moeilijke economische situatie’. Ook bepleitte hij het afschaffen van de straftax op de invoer van schoenen uit China (met 16,5%) en uit Vietnam (met 10%). Die jagen, volgens Rieker, de consument onnodig op kosten, want daardoor worden schoenen duurder. Deze antidumpingmaatregel loopt eind dit jaar af, maar de Europese Commissie bezint zich op verlenging van de maatregel. In dit kader heeft de HDS samenwerking gezocht met de FESI (federatie van de Europese sport-artikelen industrie), de EOG (outdoorfabrikanten) en de EBFC (alliantie van Europese schoenimporteurs), die allen tegen een verlenging zijn.

Risico
Zorgen maakt de HDS-voorzitter zich ook over het feit dat kredietverzekeraars momenteel vaak weigeren om, met name bij export, een stuk risico te dragen voor het geval afnemers niet betalen. “De overheid moet verzekeraars aanzetten dat te doen wat hun taak is.”

Het aantal Duitse schoenproductiebedrijven is in het eerste halfjaar van 2009 met 5,7 procent gedaald tot 44