TOP

Duitse media: ‘Nike vernietigt schoenen in plaats van ze te recyclen’

Al vijftien jaar zegt Nike in Duitsland gedragen schoenen in te zamelen en naar België te sturen voor recycling. Maar is dat ook inderdaad zo? Duitse onderzoeksjournalisten volgden de ingeleverde schoenen en deden een verrassende ontdekking.

Beeld: Nike

Met het Nike Grind initiatief kiest Nike voor duurzaamheid door oude schoenen te verwerken tot losse materialen waarmee onder meer tennisbanen, basketbalveldjes en speeltuinen kunnen worden aangelegd. De ingezamelde schoenen worden naar een bedrijf in Antwerpen gestuurd en daar verwerkt om aan een tweede leven te beginnen.

Gps-tracker

Een team van journalisten van de Duitse media Die Zeit en Panorama (Das Erste) en journalistieke start-up Flip besloot te controleren of het bedrijf daadwerkelijk doet wat het belooft. Zij voorzagen een paar versleten sportschoenen van een GPS-tracker en leverden deze in bij een Nike-store in Hamburg voor recycling. Uit de tracking-app bleek echter dat de schoenen niet naar de recyclingfabriek op de Nike European Logistics Campus in Meerhout werden gestuurd, maar naar een fabriek met grote industriële shredders in Herenthout, beiden in de provincie Antwerpen en op slechts 25 kilometer van elkaar.

Ze herhaalden de test, dit keer door een tracker in een paar nieuwe Nike-basketbalschoenen te installeren en terug te sturen. Ook dit paar ging naar de shredders, ook al waren de schoenen nooit gedragen. Volgens de journalisten was er geen zichtbaar gebrek aan de buitenkant.

Fabriek

Daar lieten de journalisten het niet bij. Een aantal kreeg een rondleiding door de fabriek door zich voor te doen als potentiële klant. Met verborgen camera’s filmden ze duizenden gumpen die wachtten op vernietiging, waarvan de meeste volgens lokale medewerkers nieuw waren. Aan sommigen zat zelfs het retourticket nog vast.

De reden waarom Nike op deze manier te werk zou gaan, is volgens de journalisten om overvolle distributiecentra te voorkomen, omdat producten door de opkomst van fast fashion minder lang meegaan en omdat Nike retouren niet voor een lagere prijs zou willen verkopen.

Ontkenning

Nike ontkent de resultaten van de Duitse onderzoeksjournalisten. Het bedrijf zegt dat alleen gedragen schoenen, versleten test- of verkoopmonsters, defecte producten, geretourneerde producten die tekenen van schade of onaanvaardbare slijtage vertonen, namaakartikelen en andere dergelijke schoenen naar Nike Grind worden verzonden. ‘Ongedragen of onberispelijke producten’ worden volgens het sportmerk weer in de verkoop gezet.