TOP

Drie winnaars Slem Global Footwear Design Award

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven zijn vrijdagavond 26 oktober 2012 de winnaars van de eerste Slem Global Footwear Design Award bekendgemaakt. Uit alle deelnemers van de Watch our Steps!-expositie werden uiteindelijk drie winnaars gekozen.

Vanwege de enorme respons van de bezoekers aan de Watch our Steps!-expositie, die massaal op hun favoriete ontwerp stemden, was er een speciale publieksprijs in het leven geroepen. De winnaar van deze prijs is Giulia Tannini, afgestudeerd aan Polimoda in Milaan.

Haar ontwerp is geïnspireerd op een dodelijke octopus, heeft ingewikkelde hakken en gelaserde uppers. Haar prijs bestaat uit een online cursus naar keuze bij Slem.

Vakjury 
De vakjury van de Global Footwear Design Award – bestaande uit de schoenontwerpers Jan Jansen, Charles Bergmans, René van den Berg, de trendwatcher Bea de Roo, Inge Specht, curator van het Nederlands  Schoenen- en Leder Museum, Liza Snook van  Virtual Shoe Museum en creatief directeur van Slem, Nicoline van Enter – moest een keuze maken uit meer dan honderd zeer uiteenlopende schoenontwerpen. Juryvoorzitter was actrice en schoenenverslaafde Victoria Koblenko.

Eerste prijs
Na een lange discussie besloot de vakjury de eerste prijs toe te kennen de Finse ontwerper Aku Bäckström, die onlangs afstudeerde aan de Royal College of Art in Londen. De jury roemt de unieke esthetiek van zijn casual herenschoenen. Ze hebben ook waardering voor zijn gebruik van natuurlijke, gerecyclede materialen in ingenieuze, adembenemende constructies. De juryleden denken dat dit voor de commerciële schoenenbranche veel inspiratie kan bieden. Om hem verder te helpen bij zijn carrière krijgt de winnaar een opleiding bij Slem in Waalwijk, ter waarde van 1500 euro.

Eervolle vermelding
Ook besloot de vakjury om een besloten een eervolle vermelding toe te kennen aan de Nederlandse productontwerper Roderick Pieters. Ze vonden zijn collectie unisex eco-schoenen, waarmee hij in 2011 aan ArtEZ in Arnhem afstudeerde, zeer interessant en zeer draagbaar.

Door de combinatie van nat-gevormd natuurlijk gelooid leer met eenvoudige, maar slimme constructies, kunnen deze schoenen zowel in een kleine werkplaats als in een fabriek worden gemaakt. Volgens de vakjury is zijn schoenencollectie al helemaal klaar voor de industrie. Daarom krijgt Roderick Pieters hulp bij de productie en distributie zodat hij zijn collectie op de markt kan brengen.