TOP

‘Dramatische’ winkelomzetten in januari, 75 steden doen oproep voor heropening

De bezorgdheid van ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf neemt toe na een ‘dramatische’ omzetmaand in januari, blijkt uit onderzoek van Inretail. Ondernemersvertegenwoordigers uit 75 plaatsen sluiten zich aan bij de oproep van de brancheorganisatie om winkels op 3 maart te heropenen.

Bijna driekwart van de gesloten winkels zag de omzet in januari met 60 tot 100 procent teruglopen, blijkt uit onderzoek van Inretail onder 1300 ondernemers binnen de mode-, schoenen-, sport- en woonbranche. Van de respondenten geeft 72 procent aan ‘heel erg bezorgd’ te zijn over het voorbestaan van zijn of haar bedrijf. Half januari was dit 63 procent. Het aantal ondernemers met liquiditeitsproblemen is naar 56 procent gestegen.

‘Geld is op’

“Het geld is op”, stelt woordvoerder Paul te Grotenhuis in een persbericht. “Ondernemers duiken steeds dieper in de schulden. Door de gekozen rechtsvorm bij de start van het bedrijf – bijvoorbeeld een eenmanszaak of vof – dreigen talloze persoonlijke faillissementen.” Als te veel spelers omvallen, wordt het volgens Inretail ook voor degenen die de crisis wél overleven onmogelijk. Lokale winkels kunnen naast elkaar bestaan, maar niet afzonderlijk, stelt de brancheorganisatie, die het kabinet opnieuw oproept om heropening vanaf 3 maart toe te staan.

Gezamenlijke oproep

Centrummanagers, ondernemers- en binnenstadverenigingen uit 75 plaatsen sluiten zich bij die oproep aan. Zij ondertekenden samen met Lokaal Retailbelang, Centrum Management Academy, Collectief Corona en de branches aangesloten bij de Nationale Winkelraad een brief die vandaag naar alle politieke partijen en burgemeesters van de betreffende steden en dorpen is gestuurd. Als eerste stap stellen de vertegenwoordigers voor versneld gefaseerd terug te gaan naar de situatie voor de huidige lockdown, waarbij retail, horeca en culturele instellingen open waren.

Veilig, verantwoord en gastvrij open

“Ook toen waren we in staat om met gezond verstand en goede maatregelen te zorgen voor een gastvrije en veilige binnenstad”, schrijft Inretail-directeur Jan Meerman namens de ondernemersvertegenwoordigers. “Onze winkeliers, kappers, horecaondernemers en cultuursector zitten te springen om op een veilige, verantwoorde en gastvrije manier hun klanten en bezoekers weer te ontvangen. Hiervoor liggen per sector slimme plannen en maatregelen klaar. Plannen die bewezen effectief zijn, het mogelijk maken weer op een verantwoorde manier gastvrij te zijn en bijdragen aan het weer versterken van onze binnensteden.”

Foto: Pixabay/CC0