TOP

“Doorstart House of Shoes was onmogelijk” *

Ondanks de interesse van verschillende partijen, was een algehele doorstart van House of Shoes vrijwel onmogelijk, zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator.

Schoenwinkelketen House of Shoes werd op 27 januari 2015 door de rechtbank in ’s Hertogenbosch failliet verklaard. Uit het eerste faillissementsverslag van curator Olaf Poorthuis blijkt dat een doorstart vrijwel onmogelijk was, vanwege onduidelijkheid over het eigendom van de voorraad en omdat het bedrijf nauwelijks over eigen activa beschikt. 

Volgens de curator was de voorraadlijst van de bestuurders van het bedrijf niet correct, want die klopte niet met de werkelijk aanwezige voorraad . Op de voorraadlijst wordt gemeld dat er nog 46.000 paar schoenen in de winkels aanwezig waren. Daarnaast heeft de curator nog twee verschillende voorraadlijsten met respectievelijk 22.000 en 28.000 paar schoenen. Voor het verschil hadden de bestuurders geen verklaring en zij dachten dat 22.000 het juiste aantal was.  Na  een nieuwe telling door het personeel bleek de daadwerkelijke (winkel)voorraad 20.582 paar schoenen te zijn.

Onmogelijk

Verschillende partijen claimden de eigendomsrechten op de voorraad. Daardoor was het voor de curator onmogelijk om de voorraad aan een geïnteresseerde partij te verkopen. Ook een uitverkoop op verschillende winkellocaties was onmogelijk zonder de instemming van alle betrokkenen. Volgens de curator was het vanwege de beperkte resterende voorraad per winkel zinloos om de winkels na het faillissement te openen.

Daarnaast zijn er diverse onderdelen van House of Shoes na het eerste faillissement in 2013 aan andere vennootschappen en privé-personen over gedaan. Zo waren de winkelinventaris, huurovereenkomsten en het intellectuele eigendom in bruikleen van verschillende bedrijven van investeringsmaatschappij Vagomij.  

Weinig kans

Begin februari gaf curator Olaf Poorthuis al aan dat hij weinig kans zag voor een doorstart. Toen meldde hij: “Gelet op de slechte economische situatie in de retail zijn de verwachtingen over een al dan niet afgeslankte doorstart niet hooggespannen”.

De curator doet nog onderzoek naar de oorzaak van het faillissement van de schoenenketen. Volgens de bestuurders is het ondanks de grote inspanningen niet gelukt om de exploitatie van de winkels in de teruglopende retailbranche rendabel te krijgen. Door een combinatie van dalende verkoop en hoge huren kwam de schoenwinkelketen in financiële problemen.

Personeel

House of Shoes had op het moment van het faillissement in totaal nog 22 vestigingen. Een dag  eerder waren alle filialen al door de bestuurders gesloten. Er waren 128 medewerkers, waarvan de meesten met een tijdelijk contract. Zij verliezen allemaal hun baan.

3,9 miljoen euro

In 2013 leed House of Shoes een verlies van zo’n 1 miljoen euro op een omzet van 12,7 miljoen euro. Uit het faillissementsverslag blijkt dat ABN Amro een vordering van 3,9 miljoen euro heeft ingediend.